Newsflash
Cultură

După vacanţă

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 15 2011
După vacanţă
   Peisajul radio, cu destule reluări, improvizaţii şi muzică de acoperit vacanţele oamenilor cu microfonul, se schimbă. Toamna vine ca o trezire de dimineaţă după o noapte de chef. Eforturi supraomeneşti de reluare şi reorganizare. Adică un pic cam greu. Un fragment de Radio Guerilla ilustrează destul de bine situaţia, condimentând-o cu umor: formaţia Linkin Park e mixată spre sfârşitul ei cu mârâieli de copil care nu şi-a făcut somnul şi vrea să adoarmă la loc. Pentru a nu cădea în sentimentalisme ieftine, „Dobro“ intervine necruţător: „Credeaţi cumva că dorm? De fapt, îmi tăiam venele“, iar „Craio“ se grăbeşte să ironizeze în continuare înclinaţia morbidă a presei spre sinucideri şi omucideri: „Aşa fac şi eu când sunt agitat“. În răstimpuri, pe post se poate auzi şi încredinţarea că „Universul întreg ne ascultă!“. Purificare prin râs? Distanţare specifică? Tratare estetic prudentă, aparent infatuată, prin umor? În realitate, electromagneticele purtătoare de mesaj se duc undeva, în marele Cosmos, se tot duc şi poate cândva, cine ştie când, se vor întoarce de unde au plecat, ceea ce ne face să dorim ca, măcar din când în când, Universul să nu fie prea atent la ce ne spunem noi astăzi, unii altora, la radio şi la TV.
   Oricum, umorul (autoironia, mai ales), acest nepreţuit limbaj non-verbal, stă gata să ne ajute. Îl regăsim, pe neaşteptate, într-o emisiune aparent sobră de la Radio România Cultural, intitulată „Cu… minte de duminică“. O emisiune-concurs de cultură generală care nu doar verifică bagajul de cunoştinţe al concurenţilor, ci îl şi îmbogăţeşte. Andreea Ionescu, voce tânără, cristalină, inspirată, conduce cu mână sigură ambarcaţiunea. O plutire voioasă, avântată, în deplin echilibru şi siguranţă pe un ocean cultural neocolit de uragane. Un invitat vorbeşte despre potenţialul educativ şi manipulator al imaginii fotografice, despre copiii şi tinerii care au participat în vacanţă la o tabără de profil, prilej cu care dânsul a aflat că, în privinţa realizărilor, „Nu vârsta face diferenţa, ci pasiunea!“. (Dacă am înlocui „pasiunea“ cu „motivaţia“ n-am fi oare mai puţin bombastici – cu un cuvânt devenit, de altfel, prin suprautilizare, cam lemnos – şi ceva mai aproape de adevăr?)
   Cu un profesionalism radiofonic de zile mari, Ovidiu Chira tratează în continuare probleme de politică şi politică economică, plin de haz şi profunzime. Perfect echidistant şi obiectiv (crede că „fiecare politică pe limba ei piere“), utilizează sonorul – cu muzică şi cu fragmente de teatru radiofonic – în toată bogăţia lui. Radiogenia la ea acasă, aşadar.
 

Notă autor:

P.S. Eforturile revenirii din vacanţe nu au aer de toamnă, totuşi, ele apar mai degrabă ca o ieşire din iarnă, cu muguri impetuoşi izbucniţi din străfunduri. Iar peste toate, de o nobleţe şi frumuseţe fără egal, transmisiile directe şi înregistrările de la manifestările Festivalului „George Enescu“. Ele revarsă peste noi şi peste lume, proaspăt şi cald, aidoma unui soare primăvăratic, armonii dăruite, deopotrivă, celor de acum ca şi celor care vor recepţiona undele radio după ce acestea vor fi încântat întregul Univers şi vor reveni acasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe