Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

…Dureroasă istorie orală

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 17 decembrie 2010

   Cartea FOLCLORUL REZISTENŢEI ANTICOMUNISTE, semnată de dr. Cornelia Călin-Bodea, a apărut recent la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuş anume ca să aducă noi şi importante dovezi pentru noi toţi că în România a existat o puternică rezistenţă anticomunistă, replică amară dată celor care cred că în ţara noastră n-au fost asemenea eroi. Folclor de rezistenţă şi date istorice sunt aduse laolaltă de către cercetătoare. (...)

   Rezistenţa maramureşeană e locul de pornire a investigaţiei ştiinţifice, dar nu e singura prezentată în carte. Autoarea se explică: „Am început investigaţiile folclorice în judeţul Maramureş, deoarece aici s-a dus o luptă îndârjită şi de durată împotriva anexării Maramureşului, în 1945, la Ucraina Subcarpatică, pe de o parte, şi împotriva colectivizării forţate, pe de altă parte“.
   Mulţi dintre noi nu ştiu, probabil, cum a apărut rezistenţa anticomunistă în Maramureş. Istoria ne redă faptele: în februarie 1945, la Sighet, e convocată o aşa-numită „adunare a poporului“, al cărei obiectiv este constituirea primului „congres“ al „Comitetului judeţean“ care îşi va asuma administrarea judeţului prin dizolvarea Consiliului Naţional Român din Maramureş. Extrem de eficace, noul organ de conducere va supune atenţiei „delegaţiilor populare“ o cerere redactată în numele acestora. Cererea este adresată direct lui Stalin, dar şi preşedintelui Republicii Ucraina, pentru că prin ea se cerea anexarea Maramureşului Voievodal la trunchiul rusoucrainean, argumentându-se că acesta a fost „subjugat întâi de unguri, iar din 1919 de către români“, iar românii „ne-au rupt de fraţii de pe malul drept al Tisei şi au pus un hotar, râul Tisa, între noi“. Lucrurile au evoluat rapid. S-a numit şi un prefect ucrainean – Odoviciuc. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.