Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Element de referinţă

Viața Medicală
Prof. dr. Adam A. MAXIM luni, 19 august 2013
Prezenta apariţie editorială este recomandată în primul rând de notorietatea în domeniu a autoarei, prof. dr. Rodica Luca. Cartea în sine – Pedodonţie, vol. 3 – se prefigurează ca un element de referinţă major în domeniul stomatologiei pediatrice, atestând prin capitolele de patologie pe care le abordează, două aserţiuni fundamentale: „Stomatologia pediatrică (pedodonţia) nu este un pleonasm al stomatologiei adultului“ (Rolland Planche) şi „Copilul nu este un adult în miniatură, ci o existenţă în devenire“ (Jean Piaget).
Cartea este structurată logic şi coerent în trei capitole, cu prezentarea a trei patologii tot mai pregnante în domeniul nostru de referinţă, prin trendul epidemiologic, variabilitatea clinică şi posibilităţile de management terapeutic în funcţie de contextul sistemic şi etapa de vârstă a copilului.
Primul capitol abordează într-o manieră pertinentă algoritmul de diagnostic şi prognostic clinico-terapeutic al traumatologiei dento-periodontale pediatrice, justificat prin profundul său impact actual sistemic şi plurisistemic: socio-epidemiologic, psiho-educaţional şi emoţional, psiho-somatic, psiho-estetic, bioetic şi medico-legal. Printre altele, meritorie este atenţia deosebită acordată de autoare dentaţiei temporare, implicit traumatismelor acesteia şi rezonanţei lor deloc neglijabile pe termen mediu şi lung asupra viitoarei dentaţii permanente şi a viitoarei armonii psiho-socio-estetice oro-dento-faciale. Cel de-al doilea capitol se remarcă prin complexitatea abordării anomaliilor dentare de dezvoltare, prin elocvenţa registrelor etiopatogenice şi clinice surprinse în interfaţă cu dinamica odontogenezei şi a impactului odontogenic. În fine, cel de-al treilea capitol se prefigurează ca o deschidere informală, generoasă, conceptuală şi pragmatică în abordarea etiopatogenică, epidemiologică, clinică şi terapeutică a periodontologiei pediatrice, având un profund  caracter medical integrativ-sistemic, inter-, trans- şi multidisciplinar.
Cu o frază clară şi expresivă, bogată în conţinut şi mesaj practic – expresie a vastei experienţe pedodontice a autoarei ca medic şi dascăl –, cu un suport bibliografic şi imagistic concludent, cartea de faţă se adresează şi este accesibilă în egală măsură atât studenţilor stomatologi, cât şi cadrelor didactice şi medicilor practicieni în domeniul stomatologiei pediatrice.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.