Newsflash
Cultură

Eminescu n-a murit

de Dr. Teona Scopos - ian. 13 2023
Eminescu n-a murit

Mare dreptate a avut Marin Sorescu atunci când a spus: „Eminescu nu a murit!”. Da, nu a murit. A devenit nemuritor în eternitatea infinitului, ducând printre stele genialitatea minții sale și iubirea sufletului său.

Cum am rădăcini sănătoase în pământul Botoșanilor, cum trăiesc de când mă știu în bătrânul și veșnicul tânăr Iași, mă simt un om extrem de norocos. Cum iubesc nespus satele Moldovei și urbea mea natată, mă simt și de Eminescu mai aproape. Am fost la Ipotești și am avut sentimentul intrării într-o veche catedrală. 

Eminescu

Aveam senzaţia că trebuie să vorbesc în șoaptă și cu măsură, că trebuie să pășesc cu sfială, simțind aproape fizic, nu numai spiritual, prezența eminesciană. Am cutreierat pădurea, am privit cu drag lacul și galbenii săi nuferi. Timpul s-a oprit pentru ca eu să-mi pot trage sufletul. Simțeam o muzică aparte, nepământeană, în foșnetul frunzelor, trăind sentimente de pace, dor, liniște, bucurie și tristețe. Ca și cum aș fi visat cu ochii deschiși, neputând desluși toate trăirile transmise de propria reverie.



Statuie înlocuită cu un monument

La Botoșani am intrat cu evlavie în Biserica „Uspenia”, unde Eminescu a primit botezul Domnului. În fața intrării în vechiul lăcaș de cult era, cu mulți ani în urmă, o statuie cu bustul poetului. La baza soclului, pe pagini de piatră, erau înscrise slove prin care însuși Eminescu, fără falsă modestie, își recunoștea genialitatea, simțindu-se, în suflet și-n gândire, mai presus decât semenii săi. 

De ceva vreme – și sunt mulţi ani –, statuia a fost înlocuită cu un monument dedicat tot poetului, dar care mie mi se pare departe de ceea ce ar fi trebuit să exprime o operă de artă dedicată bardului de la Ipotești. Este un Eminescu masiv, aproape mătăhălos, lipsit de rafinamentul chipului real. Este un fel de Gulliver: bărbat puternic, cuceritor prin forță, nu prin puterea minții și a trăirilor sufletești. Personalul care robotea la biserică, deși cu vechime la locul de muncă, nu știa nimic despre vechea statuie, oamenii fiind convinși că eu eram în eroare, punând întrebări incomode.

statuie eminescu

Am regăsit vechea statuie la Putna, în fața muzeului mănăstirii. Slavă Domnului că există, că este prețuită și că se află acolo unde Eminescu poate și-ar fi dorit să fie. A avut un cult pentru marele Ștefan, a iubit istoria adevărată a neamului, a simțit și a scris mult despre bravii înaintași. 

Eminescu a cutreierat țara, dar a fost și la Cernăuți, și la Viena. Eu i-am căutat urma pașilor și la Oravița, la teatrul-muzeu care-i poartă cu mândrie numele, și la Constanța, de unde, cu ochi reci, de piatră, scrutează de pe faleză largul liniștitor sau învolburat al mării. 

Ca într-o înălţare către ceruri

Cum sunt ieșeancă de peste șaizeci și cinci de ani, am mereu privilegiul de a-l simți aproape. La Bojdeucă sfătuiește cu bădia Creangă. La Bolta Rece își descrețește fruntea îngândurată. În dreptul casei Veronicăi Micle, pășește tulburat și cu sfială. În parcul Copou își adună gândurile la umbra bătrânului tei. Ce poate fi mai liniștitor decât o plimbare agale, de-a lungul bulevardului Carol I?

De unde își începe urcușul, pe una din colinele Iașului, se află superba Bibliotecă Universitară, fondată de regele Ferdinand, bibliotecă ce poartă, cu mândrie și onoare, numele poetului. În preajmă este un grup statuar deosebit de frumos, dat Iașului în 1929, reprezentându-l pe Eminescu ca într-o înălțare către ceruri.

Poate această reprezentare l-a inspirat pe Sabin Bălașa, când, împodobind cu superbe fresce Sala Pașilor Pierduți din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, l-a pictat și pe Eminescu, așa cum nimeni – nici până atunci și nici de atunci încoace – nu a putut-o face. 

Cine are în gând să ajungă în capitala Moldovei, să-și facă timp să admire munca, culorile și să simtă mesajul transmis peste timp de talentatul Sabin Bălașa. Să cutreiere străzile Iașului. Să privească elevii care au privilegiul să învețe la Liceul „Mihai Eminescu”. Să intre în muzeul dedicat poetului în parcul Copou. Să-și tragă sufletul la una dintre mesele de la Bolta Rece. Să poposească la Bojdeauca din Țicău. Să intre în maiestoasa Bibliotecă Centrală, să mediteze câteva clipe în fața statuii. Să urce agale bulevardul Carol I. Și va simți cum mintea devine mai iscoditoare, iar sufletul capătă lumină și căldură. 

A iubit cu patimă

Fiecare dintre noi suntem o verigă ce leagă trecutul de viitor printr-un prezent de care trebuie să fim demni. Tot neamul trăiește prin noi, iar noi hrănim viitorul urmașilor noștri. Să mulțumim Domnului pentru că ne-a binecuvântat cu o țară-colț de rai, cu minți luminate și suflete neîntinate. Urmașii urmașilor noștri merită să-și cunoască valorile și sfintele rădăcini. S-au născut români adevărați și s-or mai naște. Să ne cunoaștem și să ne prețuim trecutul, să nu batjocorim prezentul și să ne clădim cu cinste viitorul. 

Da, Eminescu nu a murit! A fost lăsat de Dumnezeu să înnobileze ginta românească cu parte din genialitatea sa, înțelegând, ca nimeni altul, valorile neamului unde a văzut lumina zilei. A iubit cu patimă. A gândit cu fiecare celulă a creierului său. A avut oameni buni în preajmă. Dar nu toți cei care i-au fost alături au avut cinste și demnitate. A venit înspre noi, flacără vie. A ars profund și prea repede, stingându-se aici, luminând în eternitate. 

Da, Eminescu nu a murit! A fost lăsat de Dumnezeu să înnobileze ginta românească cu parte din genialitatea sa, înțelegând, ca nimeni altul, valorile neamului unde a văzut lumina zilei. A iubit cu patimă. A gândit cu fiecare celulă a creierului său. A avut oameni buni în preajmă. Dar nu toți cei care i-au fost alături au avut cinste și demnitate. A venit înspre noi, flacără vie. A ars profund și prea repede, stingându-se aici, luminând în eternitate. 

Citiți și: Și eu vreau o rublă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe