Newsflash
Cultură

Endemia tuberculoasă rămâne gravă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 17 2013
Endemia tuberculoasă rămâne gravă
   Editorialul din nr. 1/2013 al revistei Pneumologia este semnat de Irina Strâmbu şi Anca Macri, care întreabă: „Cui i-e frică de noua stadializare GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease)?“. GOLD 2011 păstrează împărţirea în vechile grade de severitate în funcţie de VEMS exprimat ca procent din prezis, dar include această stadializare într-o stratificare mai complexă, pe grade de risc: A, B, C şi D. Noua evaluare reprezintă o schimbare radicală de optică – consideră bolnavii în ansamblul lor, ţine cont de multiplele faţete şi fenotipuri ale bolii, adăugând, pe lângă gradul obstrucţiei bronşice, alţi trei parametri importanţi: simptomele (evaluate cu ajutorul chestionarului CAT sau al scalei mMRC), frecvenţa exacerbărilor, prezenţa comorbidităţilor. Ea încadrează pacienţii într-o categorie de risc pentru exacerbări şi mortalitate care oferă o perspectivă pe ter­men lung asupra unui pacient, ceea ce permite alegerea strate­giei optime de management. În grupul A de risc se regăsesc pacienţii cu simptome reduse şi risc scăzut, în grupul B – cei simptomatici, dar cu risc scăzut, C şi D sunt clase de risc ridicat, diferenţa fiind că în C bolnavii au simptome reduse, iar în D sunt foarte simptomatici. În aceste noi categorii, VEMS devine practic important doar ca 50% şi sub 50% din prezis, nivelul de risc al stadiilor GOLD I şi II, respectiv III şi IV devenind identic. În schimb, frecvenţa exacerbărilor are un impact mult mai serios decât se considera până acum şi împarte clar pacienţii în categoriile de risc scăzut (A şi B – pentru cei cu exacerbări rare) şi risc crescut (C şi D – pentru cei cu exacerbări frecvente). Adăugarea scorului simptomatic creează un tablou al pacienţilor cu BPOC în care pot fi recunoscute fenotipuri familiare din practică.
   Situaţia tuberculozei la copii în România este analizată de Cristian Didilescu, Nicoleta Cioran, Domnica Chiotan şi Gilda Popescu. Concordant cu scăderea progresivă a nivelului endemiei TB de la o incidenţă globală de 142%000 în 2002 la 82%000 în 2011, incidenţa bolii la copiii între 0 şi 14 ani a scăzut constant, de la 47%000 (1.784 de cazuri) la 23%000 (766 de cazuri), corespunzător aceloraşi ani. Numărul de cazuri grave de TB la copii (meningoencefalită, miliară, cavitară) este încă ridicat (65 de cazuri în 2011), ceea ce demonstrează gravitatea endemiei în ţara noastră.
   Ionuţ Munteanu abordează tratamentul actual al tromboembo­lismului venos, iar Florin Mihălţan anunţă că un „nou-născut“ a completat familia anticolinergicelor. Este vorba de glicopironiu, un anticolinergic cu durată de acţiune ultralungă (24 de ore), indicat la pacienţii cu BPOC moderat şi sever; după noua clasificare GOLD, poate intra ca primă opţiune terapeutică la pacienţii din grupele B, C şi D şi ca a doua opţiune la cei din grupa A. Reacţiile de hiper­sen­sibilitate imediate şi tardive la substanţele de contrast iodate intra­venoase sunt aduse în discuţie de Roxana Silvia Bumbăcea şi colab.
   Un grup de autori din Iran a realizat un studiu privind determinarea marginii chirurgicale histologic sigure în cancerul pulmonar non-microcelular. Concluzia: o distanţă de 20 mm faţă de masa tumorală este considerată o margine chirurgicală sigură în orice tip de rezecţie pulmonară pentru cancer pentru prevenirea recidivelor locale, în absenţa unui examen histopatologic anterior intervenţiei chirurgicale.
   Şi în acest număr găsim cazuri clinice interesante: toracostomie cu fereastră deschisă pentru tratamentul fistulei cutanate bronhopleurale (Milena Adina Man, Bogdan Popovici), un caz rar de tumoră/pseudotumoră inflamatorie pulmonară (Claudia-Lucia Toma şi colab.), chist pleuropericardic gigant stâng, mimând o boală cardiacă (Oana-Cristina Arghir şi colab.).
   Care este impactul politicilor la nivel de distribuitori asupra tabagismului la tineri este subiectul discutat de Florin Mihălţan, care analizează consecinţele absenţei interdicţiei reclamei la nivel de distribuitori şi comercianţi şi expune modalităţile de ieşire din cercul vicios în care ne aflăm.
   Despre activitatea Societăţii Române de Pneumologie aflăm din relatările de la conferinţa rezidenţilor în pneumologie (Bran), conferinţa secţiunii de fiziopatologie a SRP (Cluj-Napoca) şi reuniunea INSPIR (Iaşi).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe