Newsflash
Cultură

Epidemiologia tumorilor maligne digestive

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - nov. 10 2011
Epidemiologia tumorilor maligne digestive
    Cancerele digestive reprezintă un domeniu tot mai important al patologiei, deoarece mutaţiile din stilul de viaţă al omului modern au condus la creşterea frecvenţei celor mai multe dintre ele. Totodată, buna cunoaştere de către practician a cancerelor digestive este extrem de necesară, pentru că, odată cu progresele în diagnostic şi tratament, depistarea precoce a tumorilor maligne ale tubului digestiv salvează, realmente, vieţi. Iată de ce apariţia volumului de faţă este binevenită.
    Cartea CANCERE DIGESTIVE. EPIDEMIOLOGIE ŞI FACTORI DE RISC, STRATEGII DE SCREENING ŞI SUPRAVEGHERE se impune încă de la citirea coperţii, prin girul competenţei autorului: dna conf. dr. Simona Vălean, de la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca, care şi-a dedicat mulţi ani studiului cancerelor digestive şi mai ales al epidemiologiei şi al profilaxiei acestora. De aceea, putem spune că avem de a face cu o încununare a unei activităţi tenace şi susţinute la cel mai înalt nivel.
   Lucrarea este structurată în două capitole. Primul prezintă epidemiologia cancerelor digestive din România şi din străinătate. Aici sunt folosite statisticile recente şi date din studii personale. Capitolul al doilea este mai cuprinzător, deoarece prezintă, în nouă subcapitole distincte, factorii de risc şi strategiile de screening şi profilaxie pentru principalele cancere digestive, după criteriul topografic: esofagian, gastric, intestin subţire, colon şi rect, ficat, căi biliare, pancreas. Ultimele două subcapitole sunt dedicate unor tipuri de tumori cu caracter special individualizat: stromale (GIST) şi neuroendocrine.
   Pentru realizarea acestei cărţi, autoarea a mobilizat şi alţi reputaţi  specialişti. Astfel, dna prof. dr. Monica Acalovschi a fost solicitată să scrie (împreună cu  o colegă mai tânără) capitolul de cancere biliare; dl prof. dr. Petru Mircea, binecunoscut clinician gastroenterolog, s-a asociat cu o distinsă anatomopatologă, dna dr. Magda Petrescu, pentru a scrie o prefaţă extinsă.
   Lucrarea este foarte bine documentată şi foarte densă. Este scrisă accesibil şi clar, cu numeroase tabele şi ilustraţii. De aceea, considerăm că această carte îşi atinge scopul, acela de a disemina cele mai noi cunoştinţe despre epidemiologia tumorilor digestive.
   Totodată, lucrarea impune şi la noi standarde practice foarte utile atât generalistului, cât şi gastroenterologului. Acestea decurg din medicina bazată pe dovezi, iar strategiile ne îndreptăţesc să sperăm că se va reuşi scăderea incidenţei tumorilor maligne ale tubului digestiv, ale ficatului, pancreasului şi căilor biliare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe