Newsflash
Cultură

Estetica dentară – un album briliant

de Dr. M. Gh. CĂLIN - iul. 11 2013
Estetica dentară – un album briliant
   Nu mai există nicio îndoială că societatea s-a polarizat, iar acest proces continuă şi se diversifică. Nimeni nu poate afirma cu maximă îndreptăţire dacă el este un proces pozitiv sau dimpotrivă. Sunt evidente doar efectele acestei polarizări, iar unele dintre ele chiar creează militanţi ori suporteri. Nici medicina nu scapă neatinsă de acest fenomen, care produce efecte evidente, adesea discordante sau, câteodată, paradoxale.
   În principiu, bipolaritatea multora din specialităţile medicale constă în faptul că, mai ales în ultimul deceniu, s-au dezvoltat, pe de o parte, proceduri şi cure de vârf care acoperă aria tratamentelor şi intervenţiilor scumpe şi greu accesibile, iar, pe de altă parte, organizări şi proceduri de primă linie care să poată asigura un minimum de acte terapeutice pentru rezolvarea situaţiilor acute şi cu mare potenţial de periclitare. În această ultimă situaţie, la noi s-ar afla dezvoltarea fără precedent a medicinii de urgenţă şi într-o oarecare măsură, a medicinii de familie. Acestea au misiunea să asigure o accesibilitate rezonabilă, ele fiind orientate către masa populaţiei.
   La fel este şi în domeniul Medicinii dentare, cu observaţia că aici polarizarea este foarte mare, iar efectele ei le vedem cu ochiul liber în fiecare zi. Dacă în urmă cu douăzeci de ani ne săreau în ochi persoane care emiteau zâmbete sau cuvinte cu străluciri metalice de tip wiplă sau de amalgam de argint, astăzi, asistăm, în aceleaşi situaţii, la expunerea unor arcade edentate ori cotropite de carii şi resturi radiculare, chiar la persoane onorabile şi îngrijite. Faptul este că, tratamentele stomatologice de reconstrucţie şi reabilitare dentoparodontală au devenit inaccesibile marii mase a populaţiei, care este astfel obligată să apeleze numai la intervenţii de urgenţă, şi acestea doar atunci când nu aleg autotratamentul sau răbdarea şi suferinţa permanentă. S-a discutat atât de mult despre zgârcenia caselor de asigurări faţă de dentişti încât până la urmă cârmuirea acestor instituţii a decis ca, pentru un timp nedeterminat, să nu mai aloce stomatologiei nimic, pe motiv că nu sunt fonduri suficiente. Aşa cum nu au fost niciodată. Fapt este că acum pot merge la dentist doar cei care au cu ce plăti chiar şi o minimă intervenţie.
   În acest nefericit context apare o remarcabilă lucrare de estetică dentară exhaustivă şi bine prezentată, într-o ţinută academică şi editorială cu nimic mai prejos decât multe cărţi de referinţă din lume. Editarea acestui volum documentat şi masiv a fost asumată de dr. Florin Lăzărescu, care a utilizat fonduri disponibilizate prin programul DENT, pentru a realiza o convergenţă între specialiştii stomatologi cu pregătire şi experienţă importantă în diferitele ramuri ale acestei discipline. Cartea a beneficiat şi de contribuţia unor buni profesionişti în tehnoredactare şi grafică editorială, iar tirajul de zece mii de exemplare a asigurat, practic, pentru fiecare medic stomatolog din România, un exemplar gratuit.
   Lucrarea este împărţită în cincisprezece capitole, din care primele opt se ocupă mai ales de probleme teoretice şi informaţii generale, iar următoarele  ilustrează rezolvări practice pentru situaţii cu deficit estetic, atât în restaurările dinţilor frontali, cât şi ale zonelor laterale. În mod special, în ultimele trei capitole sunt abordate situaţii în care soluţiile terapeutice sunt realizate prin colaborarea interdisciplinară a protezistului, ortodontului şi parodontologului, aceştia lucrând în echipă pentru soluţionarea tabloului disfuncţional complex. Din prima parte a lucrării, remarcăm contribuţia dr. Camelia Alb şi dr. Florin Alb, care realizează o monografie concisă, dar cuprinzătoare şi sugestivă a maselor ceramice utilizate pentru restaurările estetice, precum şi capitolele al şaselea şi al şaptelea, aparţinând dr. George Freedman, care se referă la aspecte ale dentisticii minim invazive şi, respectiv, la posibilităţile tehnicilor adezive asupra structurilor dure dentare.
   Capitolul IX clarifică şi fixează principii şi modalităţi de rezolvare privind restaurarea estetică a dinţilor frontali în expunerea unor specialişti recunoscuţi ai domeniului, iar capitolul XII trece în revistă contribuţia dr. Florin Lăzărescu, cel care este şi editorul volumului, la evidenţierea practică a unor sisteme şi tehnici CAD/CAM în cabinet. Dintr-o lucrare cu asemenea tematică nu puteau lipsi referinţele la cel mai spectaculos procedeu stomatologic al ultimului deceniu şi anume implantul dentar, care este abordat din perspectivă estetică a zonei frontale de dr. Lucian Chirilă. Foarte interesant ni s-a părut capitolul referitor la estetica ţesuturilor moi în implantologie, meritul fiind al dr. Marius Steigmann, care atrage atenţia asupra acestui domeniu, considerat oarecum secundar, dar şi al editorului pentru că include secţiunea respectivă în această monografie. În ultimul capitol sunt evidenţiate preocupările şi soluţiile la îndemână pentru asigurarea dezideratului estetic în ortodonţie, prin contribuţia dr. Andrei Iacob.
   Cartea beneficiază de un aparat bibliografic dedicat fiecărui capitol, are un index de termeni cuprinzător şi o iconografie ridicată la nivel de artă grafică de bună calitate. Spre deosebire de alte tratate şi lucrări de specialitate, Incursiune în estetica dentară nu se afundă în dezbateri şi dispute ori evaluări teoretice şi evită zonele discutabile sau de falie ale diferitelor şcoli de specialitate, insistând pe soluţii practice, evidenţiind variante de rezolvare, trasând limite şi evaluând rezultatele în funcţie de parametri şi metodică.
   Din aceste motive, cartea tipărită sub egida Societăţii de Stomatologie Estetică Dentară din România (SSER) poate fi primită şi evaluată ca un album al actualităţii în estetica dentară ca profesie, sau pur şi simplu ca un album de artă. Ea este redactată, alcătuită şi realizată cu o acurateţe pe care dorim să o întâlnim şi la alte apariţii editoriale medicale. Este adevărat că această lucrare a beneficiat de contribuţii sufleteşti, ştiinţifice şi materiale deosebite şi, având ambiţia să fie un produs briliant, nu a fost făcută din sărăcie. Sărăcie pe care nu dorim să o mai vedem erodând vreo disciplină medicală, inclusiv Medicina dentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe