Scris de un grup de chirurgi coordonat de prof. dr. Nicolae M. Constantinescu, volumul III – Abdomenul al tratatului Anatomie chirurgicală şi operatorie, recent publicat, oferă rezidenţilor şi practicienilor din specialităţile chirurgicale date complete şi corecte în domeniu, necesare activităţii de zi cu zi. Recenzia volumului este realizată de dl prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi.

 "> Etapă obligatorie în devenirea chirurgului - Viața Medicală
Cultură

Etapă obligatorie în devenirea chirurgului

de Prof. dr. Eugen TÂRCOVEANU - aug. 27 2012
Etapă obligatorie în devenirea chirurgului

Scris de un grup de chirurgi coordonat de prof. dr. Nicolae M. Constantinescu, volumul III – Abdomenul al tratatului Anatomie chirurgicală şi operatorie, recent publicat, oferă rezidenţilor şi practicienilor din specialităţile chirurgicale date complete şi corecte în domeniu, necesare activităţii de zi cu zi. Recenzia volumului este realizată de dl prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi.

 

   Anul acesta, la Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a apărut volumul III – Abdomenul, al tratatul ANATOMIE CHIRURGICALĂ ŞI OPERATORIE – eveniment în premieră pentru literatura medicală românească –, scris de un grup de chirurgi coordonat de prof. dr. Nicolae M. Constantinescu. În deschiderea lucrării sunt menţionaţi Ernest Juvara, profesor de anatomie topografică şi clinică chirurgicală la Iaşi şi la Bucureşti, Ilie Th. Riga, profesor de anatomie la Bucureşti, şi prof. dr. John E. Skandalakis, care a condus centrul de anatomie şi tehnici chirurgicale din Atlanta (SUA), unul dintre promotorii mondiali care au pus bazele acestei specialităţi. Aşa cum arată prof. dr. Irinel Popescu în prefaţa cărţii, există puţini specialişti care să stăpânească la fel de bine atât anato­mia, cât şi chirurgia, iar din îmbinarea celor două să rezulte un text aprofundat de anatomie chirurgicală practică, care să asigure o bază solidă, pe care să se poată clădi o activitate operatorie de cel mai înalt nivel. Prof. dr. N. M. Constantinescu, care a fost timp de mai multe decenii şeful Catedrei de anatomie clinică şi tehnici chirurgicale de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti şi distins chirurg al celui mai vechi spital din România, Spitalul Colţea, este unul dintre aceştia, iar restul colaboratorilor sunt în majoritate şi anatomişti, şi chirurgi.
   Întreaga lucrare este împărţită în şapte volume şi cuprinde 32 de capitole care oferă diverselor specialităţi chirurgicale elemente solide de anatomie chirurgicală şi operatorie, de care au nevoie în practica de zi cu zi. Volumul III, consacrat abdomenului, cuprinde opt capitole: Peretele anterolateral al abdomenului – Herniile; Peritoneul, omenturile şi herniile interne; Ficatul şi căile biliare extrahepatice; Pancreasul; Splina; Esofagul abdominal, stomacul şi duodenul; Intestinul subţire; Intestinul gros şi apendicele.
   Fiecare capitol înmănunchează noţiuni de embriologie, cu precizarea principalelor malformaţii care pot fi rezolvate pe cale chirurgicală, după care se prezintă regiunea topografică, cu proiecţia cutanată a organului respectiv, rapoartele pe care le contactează, vasele de sânge, limfaticele, nervii, structurile de interes chirurgical, insistându-se asupra bazei anatomice a tehnicilor operatorii uzuale, adică anatomia operaţiilor pe respectivul segment, începând cu abordul, explorarea intraoperatorie, noţiuni de tehnică şi tactică chirurgicală, dar şi modul în care pot fi evitate accidentele, incidentele şi complicaţiile chirurgicale cu substrat anatomic, precum şi tratarea lor.
   Volumul apărut demonstrează clar că anatomia chirurgicală şi operatorie reprezintă o etapă obligatorie, pe baza căreia rezidentul şi tinerii chirurgi îşi vor construi şi apoi vor executa intervenţiile chirurgicale pe care le practică zilnic.
   Cartea apare într-un moment de răscruce în învăţământul medical în care, de dragul reformei, se amputează din disciplinele de bază ale învăţământului medical românesc, care au avut o veche tradiţie şi bune rezultate. Nu-i mai puţin adevărat că este, într-adevăr, necesar ca anatomia de azi să fie gândită în funcţie de beneficiari: studenţi, rezidenţi sau practicieni de diverse specialităţi, cărora trebuie să li se prezinte materiale cât mai apropiate de necesităţile lor practice. Lucrarea se adresează rezidenţilor de chirurgie şi practicienilor din toate specialităţile chirurgicale, cărora le oferă date complete şi corecte de anatomie topografică şi chirurgie operatorie, de care au nevoie în sala de operaţie. Cunoştinţele incomplete sau incorecte de anatomie pot genera accidente intraoperatorii sau complicaţii postoperatorii grave. Anatomia chirurgicală şi operatorie se completează una pe alta. Fără noţiuni precise de anatomie operatorie, chirurgul practică o chirurgie limitată, adesea incompletă, evită intervenţiile complicate sau se pierde în cazul unor variante. Lipsit de noţiuni solide de anatomie chirurgicală, chirurgul se află în postura şoferului care observă doar şoseaua, dar nu surprinde şi ceea ce se află pe marginea drumului. Anatomia chirurgicală îi permite chirurgului ca, în funcţie de datele obţinute din explorarea intraoperatorie, efectuată la începutul intervenţiei, să modifice sau nu tactica şi tehnica operatorie pe care le-a planificat preoperator.
   Noţiunile expuse sunt trecute prin filtrul experienţei profesorului N. M. Constantinescu, care însumează 40 de ani de activitate didactică în sala de disecţie şi, mai ales, cinci decenii de activitate chirurgicală – din care 30 de ani într-una din primele clinici chirurgicale ale ţării.
   Textul scris este însoţit de 496 de desene sugestive, care întregesc conţinutul cărţii. Fiecare capitol are o bibliografie bogată, citată în text şi adusă la zi. Condiţia grafică deosebită face cinste editurii care a tipărit acest tratat, iar formatul clasic, cartonat ne reaminteşte necesitatea solidităţii cunoştinţelor anatomice.
   Apariţia în literatura noastră a acestui tratat complet şi actualizat reprezintă un dar deosebit pentru rezidenţii de chirurgie, oferit de un autor recunoscut pentru înaltul său profesionalism, pentru pasiune, perseverenţă şi rigoare în tot ceea ce realizează.
   Volumul a fost lansat la Iaşi, Chişinău, Cluj, Târgu Mureş şi Constanţa, fiind foarte bine primit de comunităţile chirurgicale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe