Newsflash
Cultură

Eternul Dante

de Dr. Raluca BULEA - oct. 29 2021
Eternul Dante

Săptămâna Limbii Italiene (19-24 octombrie) a avut anul acesta o temă comună: „Dante, italianul”. Întregul conţinut al prestigioasei manifestări a avut loc exclusiv în spaţiul virtual.

Programul Institutului Italian de Cultură din București a început cu o serie de activităţi didactice menite să apropie creaţia dantescă de generaţiile cele mai tinere, prin două prelegeri dedicate elevilor de la liceele cu predare în limba italiană.

Pentru cei familiarizaţi deja cu atmosfera Renașterii italiene și cu scrierile lui Dante, au existat câteva dezbateri care au încercat să contureze un portret cât mai detaliat al omului și scriitorului Dante, dar și al ecourilor stârnite de opera sa încă din primele decenii după publicare, și modul în care continuă să o facă până în zilele noastre.

Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecţiei Biblioteca Italiană, a discutat cu Horia-Roman Patapievici despre recent publicatul volum „Două lecţii despre Infernul lui Dante”, de Galileo Galilei, prefaţat de eseistul român.

Alberto Casadei și Marco Grimaldi, ambii profesori la prestigioase universităţi din Pisa și Roma și exegeţi ai lui Dante, au completat portretul acestui mare erou al culturii universale, a cărui influenţă asupra lumii filmului a fost dezvăluită de conferinţa profesorului Fabio Melelli, „Dante și Comedia în istoria cinematografiei”.

Monolog emoţionant

Un moment deosebit l-a reprezentat transmiterea înregistrării unui recital extraordinar, susţinut de actorul Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, intitulat „Călătoria lui Dante”.

Emoţionantul monolog, regizat de Alina Hiristea, a fost pus în scenă cu ocazia celui de-al șaptelea centenar al dispariţiei lui Dante, fiind o coproducţie a Teatrului Nottara, a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” și a Teatrului Poesis, care a primit Premiul Special în cadrul Galei UNITER 2021.

Spectacolul a fost prezentat publicului pe scena Teatrului Nottara din București, în luna septembrie 2021, ca parte a unei alte serii de evenimente organizate sub genericul Dante 700.

activități Pentru specialiști

Din program au mai făcut parte activităţi destinate specialiștilor, cum a fost Colocviul Internaţional Dante Alighieri 700, dar și întâlniri cu publicul larg, așa cum s-a întâmplat în cazul expoziţiei eveniment „Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu și Marcel Chirnoagă – incunabule și ediţii rare”, găzduită de Biblioteca Academiei Române.

Aceasta a pus în valoare atât patrimoniul propriu al bibliotecii, cu ediţii ale Divinei Comedii care acoperă secolele XV-XIX, manuscrise ale traducătorilor în română ale operei dantești (I. Heliade Rădulescu, G. Coșbuc), dar și ilustraţiile pentru Infern, lucrări de grafică din colecţia MNLR.

O parte din această expoziţie, „Infernul văzut de Marcel
Chirnoagă”, se află deschisă pentru public până la 31 octombrie la Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma, manifestarea fiind inclusă în agenda evenimentului mai amplu intitulat „Dante în România și în lume”, gândit ca o continuare a celui de la București.

Citiți și: Valori perene ale culturii italiene

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe