Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Etica lui da, nu şi poate

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 15 mai 2009
În ţările est-europene, cercetarea dosarelor Securităţii a deschis o rană adâncă în axiologia arhetipală a subconştientului colectiv. Dacă aceste dosare au avut un scop operativ pentru actori, ele au produs, la spectatori, o dureroasă demolare a reperelor morale ale sinelui. Dosarele au scos la iveală nu atât pe anchetatori şi metodele lor brutale, ci pe cei care au fost aduşi în faţa lor cu forţa pentru a iscăli declaraţii dinainte ticluite. Arhiva CNSAS are însă meritul de a deconspira pe acei delatori care, animaţi de un spirit josnic, au alimentat autorităţile cu acuzaţii imunde şi întoarse cu rea-credinţă împotriva prietenilor şi celor apropiaţi. Timp de aproape două decenii după încetarea activităţii ei, Securitatea a continuat să producă dureroase confuzii morale, înmuind personalităţi idealizate pentru ţinuta lor morală în cerneala călimării folosită de informatori. Dar se lămureşte încă insuficient faptul că înfrângerea voinţei morale a unei naţiuni nu se putea face decât prin încovoierea spatelui elitelor şi că a fi găsit în dosarele securităţii nu înseamnă automat că avem de-a face cu un turnător benevol, ci poate cu un adversar al regimului, silit, sub ameninţarea închisorii, să semneze declaraţii incriminatorii. Acesta este cazul profesorului dr. Eduard Pamfil, care, aşa cum arată dl dr. Mihai Ardelean, coordonator al volumului REZISTENŢĂ ŞI SCHIMB ÎNTR-O CULTURĂ MULTIETNICĂ, a fost perceput de generaţia lui ca un erou intelectual, un „rebel socratic“ care a intrat în legendă ca un exponent al spiritualităţii europene centrată pe cunoaşterea omului şi a valorilor sale.
 
(...)

Etichete: beatae excepturi

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.