Aşa cum ne-a obişnuit din numerele precedente, dl prof. Ştefan Milea rămâne constant în creaţia sa de procesare a noţiunilor fundamentale cu care medicul se întâlneşte în practica sa. În acest număr al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA (nr. 1/2011), dsa atacă două organizări de etapă prin care trece evoluţia developmentală a copilului. Este vorba de perioada de ataşament-separare şi de stadiul obiectelor tranziţionale. Autorul consideră situaţia ataşament-separare ca fiind o entitate indivizibilă, deşi în mod obişnuit ea este tratată în mod distinct. (...)"> ETIOLOGIA DURERII MORALE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ETIOLOGIA DURERII MORALE

de Dr. Al. TRIFAN - iun. 17 2011
ETIOLOGIA DURERII MORALE

   Aşa cum ne-a obişnuit din numerele precedente, dl prof. Ştefan Milea rămâne constant în creaţia sa de procesare a noţiunilor fundamentale cu care medicul se întâlneşte în practica sa. În acest număr al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA (nr. 1/2011), dsa atacă două organizări de etapă prin care trece evoluţia developmentală a copilului. Este vorba de perioada de ataşament-separare şi de stadiul obiectelor tranziţionale. Autorul consideră situaţia ataşament-separare ca fiind o entitate indivizibilă, deşi în mod obişnuit ea este tratată în mod distinct. (...)

   Aşa cum ne-a obişnuit din numerele precedente, dl prof. Ştefan Milea rămâne constant în creaţia sa de procesare a noţiunilor fundamentale cu care medicul se întâlneşte în practica sa. În acest număr al REVISTEI DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA (nr. 1/2011), dsa atacă două organizări de etapă prin care trece evoluţia developmentală a copilului. Este vorba de perioada de ataşament-separare şi de stadiul obiectelor tranziţionale. Autorul consideră situaţia ataşament-separare ca fiind o entitate indivizibilă, deşi în mod obişnuit ea este tratată în mod distinct. Trei sunt argumentele care susţin natura unitară a fenomenului: • separarea nu poate exista în afara relaţiei de ataşament • nimic din ceea ce a legat afectiv nu dispare în neant • ataşamentul şi separarea sunt legate de acelaşi obiect-ţintă, ambele fenomene fiind trăite în acelaşi timp. Ne oprim ca să facem câteva comentarii. Explicaţia indelebilităţii legăturilor afective se regăseşte în conceptul introjecţiei. Orice relaţie obiectuală începe cu un fenomen de interiorizare a obiectului care încetează să mai fie exterior şi devine parte a însăşi structurii psihice a subiectului. Separarea nu se poate face decât prin smulgerea unui segment al Eului, acest fenomen dureros rămânând apanajul doliului. Privitor la faptul subliniat de autor cum că ambele fenomene de ataşament şi de separare sunt trăite simultan, nu avem decât să ne referim la comportamentul copilului de 2–3 ani care îşi petrece starea de veghe într-un du-te-vino către şi de la obiectul de ataşament. O a doua noţiune de bază dezvoltată în articol este caracterul transgeneraţional al relaţiei ataşament-separare. Aceasta înseamnă că atât copilul, cât şi mama sau substitutul valabil al acesteia, ca principali actori ce se află la originea fenomenului, moştenesc de la antecesori premisele fundamentale şi le transmit generaţiilor viitoare. Continuând expunerea structurală a etapei developmentale, autorul mai scoate în evidenţă alte câteva aspecte: • binomul ataşament–separare este un fenomen complex • relaţia ataşament–separare este un fenomen comun • binomul ataşament–separare este interactiv • caracterul procesual al relaţiei ataşament–separare este evident • binomul ataşament– separare joacă mai ales un rol maturativ.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe