Newsflash
Cultură

Experiențe cinematografice

de Dr. Raluca BULEA - oct. 14 2016
Experiențe cinematografice
     Dincolo de titlurile „de larg consum“, special pentru cei care prețuiesc cea de-a șaptea artă, există ocazii, parcă mai numeroase ca altădată, de a vedea pe marele ecran pelicule de colecție, clasice, ori dimpotrivă, unele foarte noi, dar aparținând așa-numitei cinematografii de artă, sau provenind din zone geografice cu o prezență mai discretă în cinematografele obișnuite.
     Institutul Cervantes ni l-a readus în atenție, la începutul acestei toamne, pe regizorul Luis García Berlanga (1921–2010), printr-o serie de cinci dintre cele mai reprezentative filme semnate de el, acoperind trei decenii de carieră artistică, ultimul (La Vaquilla, 1985) fiind proiectat la 4 octombrie. Spirit pătrunzător, ale cărui creații sunt pline de ironie, satirizează metehnele societății spaniole în timpul dictaturii. A reușit să treacă de vigilența cenzurii prin subtilitatea dialogurilor și situațiilor create pe ecran.
     În completarea vizionărilor și ca o invitație de a descoperi și alte titluri, precum și alți regizori sau actori, până la 15 octombrie poate fi vizitată expoziția de afișe de film spaniol din perioada anilor ʼ50–ʼ70. Afișul, dincolo de rolul său promoțional poate deveni, grație spiritului creator al celui care l-a plăsmuit, motiv de aducere aminte, încadrabil ca modalitate aparte de exprimare în sfera artelor vizuale. În plus, este și o oportunitate de revenire la esență, la acele elemente grafice simple, dar încărcate de semnificații, care reușeau în trecut să rețină atenția privitorului și să îl facă să intre la cinematograf.
     Nu doar filmele de arhivă fac deliciul iubitorilor genului, ci și producțiile recente care definesc areale culturale mai puțin accesibile în mod obișnuit. Tot Institutul Cervantes, de această dată împreună cu Institutul Francez, a facilitat apropierea de America Latină pusă la cale de o echipă entuziastă condusă de Ileana Cecanu, și care a luat forma festivalului „Película“, subintitulat „Latin American Film & Experience“.
     Organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice din Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay și Venezuela, evenimentul a adus pentru publicul bucureștean filme din toate aceste țări, realizate în ultimii doi ani, încărcate de mesaje, emoții, slăbiciuni, dar și de virtuți umane, drame, comedii, filme de animație ori documentare. Ba chiar și un câștigător de Oscar, scurtmetrajul chilian de animație „Povestea unui urs“, o parabolă a ceea ce a fost regimul militar și opresiunea din Chile, inspirată chiar dintr-o poveste de familie a regizorului, Gabriel Osorio.
     De altfel, această primă ediție a festivalului a fost cu „Focus Chile“, însemnând patru filme din această țară, urmând ca celelalte țări să beneficieze de o atenție similară la viitoarele ediții. Un moment special a fost legat de prezența la București a lui David Fontecilla, compozitorul muzicii de pe coloana sonoră a filmului „La memoria del agua“. După vizionare, acesta a fost bucuros să împărtășească spectatorilor bucuria de a lucra în domeniul artistic și de a fi parte dintr-un complex proces creativ, care se desfășoară paralel cu scrierea scenariului și plănuirea cadrelor pentru filmare.
     Mai mult decât filme de bună calitate, timp de cinci zile intense, „Película“ a reușit să ne ofere și evenimente conexe care au justificat pe deplin denumirea experience inclusă în titlu. Menționăm aici experiențele gastronomice, de la degustări de preparate tradiționale și vinuri, până la cele două brunchuri de la sfârșitul săptămânii, unul dedicat părții vorbitoare de spaniolă a Americii Latine, și celălalt Braziliei. Pe de altă parte, vorbind despre un continent care răsună de cele mai diverse ritmuri muzicale, era evident că muzica și dansul nu ar fi putut lipsi. Pentru că organizatorii și-au dorit ca publicul să se apropie, în ciuda distanței, de esența spiritului latino-american, programul a fost întregit și cu două după-amiezi de povești adevărate despre viața de acolo, istorisite de nativi sau de călători români pe acele meleaguri.
     A mai avut loc și o expoziție de fotografie, găzduită de Institutul Cervantes, cu instantanee realizate de Anca Fronescu în Brazilia, Argentina, Chile, Peru și Bolivia, în situri naturale a căror frumusețe ne lasă fără cuvinte. În ultima zi, spectatorii au fost invitați să voteze o parte din filmele care vor figura în programul de anul viitor, semn că prieteniile și legăturile create acum vor avea posibilitatea de a se relua și la ediția următoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe