Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Expoziție aniversară la Cercul Militar: Iorga 88

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 16 iulie 2021, ora 10:32

Publicul iubitor de artă a participat în număr mare la vernisajul expoziției retrospective de pictură prin care maestrul Nicolae Iorga, mentorul Cenaclului Medicilor pictori din România „Ion Ţuculescu”, a ținut să marcheze cea de-a 88-a sa aniversare. Evenimentul cultural a avut loc în 15 iulie, la Cercul Militar Național.

Erau acolo pe simeze și caii săi năzdrăvani, ieșiți parcă dintr-o poveste, și lotcile ca niște albatroși exilați pe albastre oglinzi de ape. 

Erau și nuduri de femeie ca dulci coline preschimbate în coapsă fină de alăută florentină, cum ar fi zis bardul de la Mărțișor, erau și flori ca niște catedrale semețe în verticale râuri de culori – măsură prin care se probează parcă în artă tot dorul pământului de-a fi mai lângă cer. Și mai era artistul însuși, povestindu-și cu o bucurie molipsitoare drumul prin acel univers de frumusețe. 

cercul militar national foto facebook
Sursa foto: www.facebook.com/cmn.ro

Autoportretele, o savantă geometrie 

Adaosul pictorului Nicolae Iorga este chiotul de culoare din care cenușiul existenței a fost ignorat. Autoportretele sale – savantă geometrie prin care linii și culori se cheamă şi-şi răspund.

Cele 98 de lucrări care alcătuiesc expoziția Iorga 88 spun în felul lor că artistul ne invită peste încă un deceniu la o nouă întâlnire cu arta sa fiindcă, e lucru știut, ne mai rămâne mereu ceva de adăugat lumii astfel ca zestrea ei de frumusețe să nu se stingă niciodată.

Am uitat (n-am uitat!) să amintesc prezența la vernisaj a criticului de artă Silvan Ionescu și, deopotrivă, a pictorului Valentin Tănase, două personalități ale culturii și artei contemporane, care, prin cuvântul lor, au conturat un profil de artist pictor cu care arta românească se poate mândri cu adevărat.

Nu ratați retrospectiva pictorului Nicolae Iorga! Este poate, în vara aceasta de pârjol și neînțelesuri, cea mai curată oază unde sufletul își poate afla limpezime și răcoare.

Etichete: cercul militar national ion tuculescu Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu” cenaclul medicilor pictori din Romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.