
Până la 6 martie a.c., Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) găzduiește expoziţia centenară „100 de ani de relaţii diplomatice între România și Japonia”.
Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 23 februarie, cu ocazia Zilei Naţionale a Japoniei, informează reprezentanţii MNIR, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Expoziţia prezintă activitatea a doi diplomaţi acreditaţi la Tokyo și București: Gheorghe Băgulescu (1890-1963), autor al unor lucrări remarcabile dedicate culturii japoneze și posesor al unei colecţii impresionante de artă japoneză, respectiv Chiune Sugihara (1900-1986).
Acestuia din urmă, Institutul Memorial al Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim i-a conferit titlul de „Drept între Popoare” în anul 1984.
Tot în cadrul expoziţiei vor fi expuse mai multe obiecte de mare valoare din patrimoniul MNIR, care evidenţiază relaţiile româno-japoneze (ordine și decoraţii, brevete, opere de artă).
De asemenea, vor fi prezentate principalele repere în relaţiile comerciale și economice româno-japoneze, care au cunoscut o amplă dezvoltare după stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
Evenimentul de deschidere al expoziţiei a inclus și un moment artistic – poetic și de euritmie – susţinut de Flavia și Taisuke Sasaki. Cei doi artiști au recitat în japoneză „La Steaua” și „Somnoroase păsărele”. Versurile lui Mihai Eminescu au fost prezentate publicului într-o manieră originală, inedită, fiind interpretate prin gesturi euritmice.
Citiți și: Primăvara și iubirea, serbate la Muzeul Satului