Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Expoziție: „București. O arhitectură modernistă europeană”

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 21 decembrie 2021, ora 11:50

Bijuteriile arhitecturii moderniste bucureștene pot fi admirate la Centrul Expozițional din Piața Amzei.

Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (CEAAA), alături de OAR București, îi așteaptă pe locuitorii Capitalei să admire bijuteriile arhitectonice ale Bucureștiului Interbelic în cadrul proiectului cultural  „București. O arhitectură modernistă europeană“. 

Expozitie

Evenimentul, organizat cu ocazia Centenarului Nașterii Regelui Mihai I și a împlinirii a 20 de ani de la înființarea Ordinului Arhitecților din România (OAR), se desfășoară până la 30 martie 2022 în spațiul expozițional al administrației locale a Sectorului 1, Direcția Generală Impozite și Taxe Locale din Str. Piața Amzei, nr. 13. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 16 decembrie 2021, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Expoziția „București. O arhitectură modernistă europeană”, semnată de prof. dr. arh. Luca Matei Stoian, cuprinde panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectura modernistă a Capitalei și o machetă a Palatului Victoriei.

„Deoarece dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică, Bucureștiul este considerat un oraș est-european important, dispunând de numeroase monumente de arhitectură modernistă încadrate în stilul arhitectural internațional regăsit și în alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expoziția chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești. Întregul eveniment are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se dorește a fi un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecți români și italieni ai stilului modern”, spun inițiatorii acestui proiect.

Proiectul cultural și expozițional „București. O arhitectură modernistă europeană” poate fi vizitat în perioada decembrie 2021 - 30 martie 2022, de luni până vineri între orele 15:00-17:00. Accesul la expoziție se realizează pe baza certificatului verde. Pentru programare tur ghidat este necesar să trimiteți în prealabil un e-mail la adresa ceaaa.news@gmail.com.

„În primul rând, felicitări pentru eveniment, este al... nu știu câtelea, ceea ce este foarte bine și este chiar pe teren bucureștean, știu că au fost multe în alte părți și de aceea este foarte foarte bine că reușiți să mențineți cultura asta. Este nevoie de cât mai multe expoziții despre arhitectura bucureșteană. Despre București, știm cu toți, trăim în el, nu prea știm să-l prețuim contextual și această expoziție atrage atenția asupra contextului de patrimoniu modernist al Bucureștiului. Orașe mult mai culturale în Europa știu să-și, dacă vreți, prețuiască inclusiv arhitectura modernistă. Noi... știm, se pare, să o distrugem, dar uite că prin evenimente culturale , prin expoziții ca aceasta prețuim cumva fondul existent. Felicitări și la cât mai multe! Noi vă suntem aproape, Ordinul sprijină cât mai mult evenimentele culturale, evenimentele profesionale și vă suntem alături, vă mulțumim foarte mult și succes!”, a afirmat președintele Ordinului Arhitecților din București, prof. dr. arh. Emil Ivănescu.

Manifestări culturale

Programul acestui proiect cultural include implicarea liceelor vocaționale și creative într-o serie de workshop-uri, evenimente conexe, conferințe, expoziții, dezbateri, lansări de carte, audiții și evenimente dedicate Artelor, Arhitecturii și Audiovizualului, găzduite în spațiul expozițional al Primăriei Sectorului 1 din str. Piața Amzei nr. 13, manifestări culturale care pun în evidență legăturile arhitecturii cu arta fotografiei și a desenului care vor atrage nu numai atenția profesioniștilor ci și a publicului larg.

Unul dintre obiectivele asumate ale proiectului este, încă de la început, dezvoltarea dialogului dintre tinerii și profesioniștii din domeniul artistic, istoric, arhitectural și audiovizual. 

Din dorința de a amplifica acest dialog, dar și din convingerea că astfel tinerii vor beneficia de îndrumare și un important prim contact cu mediul profesionist, acesta devine un proiect educațional și cultural, dedicat tinerilor din liceele vocaționale și creative din capitală în relație cu publicul larg din București, se arată în același comunicat.

Etichete: expozitie primaria sectorului 1 primaria sector 1 centru expozitional bucurestiul interbelic arhitectură ordinul arhitectilor din romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.