Newsflash
Cultură

Expoziție la Palatul Suțu: Monumentele României Mari din Bucureşti

de Florentina Ionescu - dec. 7 2021
Expoziție la Palatul Suțu: Monumentele României Mari din Bucureşti

De mâine, 8 decembrie, la Palatul Suțu va putea fi vizitată expoziția „Monumentele României Mari din Bucureşti”.

Muzeul Municipiului București invită publicul bucureștean să viziteze, începând cu 8 decembrie, la Palatul Suțu, expoziția „Monumentele României Mari”. 

Afis_expozitie

Această expoziție propune publicului o excursie prin Bucureștiul interbelic, atunci când au fost ridicate monumente și statui care să păstreze memoria celor care s-au jertfit în Marele Război pentru atingerea idealului național.

După încheierea războiului, pe hărțile marilor orașe a apărut un nou tip de monument: „monumentul comemorativ”, care a luat locul celor ce aminteau de oameni de seamă ori celebrau evenimente, aducându-i astfel în prim plan pe cei mulți și necunoscuți care au pierit. 

Este nevoie de cunoașterea simbolisticii acestor monumente la nivelul publicului bucureștean și readucerea în prim plan a unor monumente dispărute din spațiul public, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Complexitatea acestui demers este dată de existența monumentelor în diferite locuri, așa cum sunt cele din piețe și artere, cele din cimitire, instituții cât și monumentele ridicate de comunități locale, cum este cazul localităților limitrofe care în prezent sunt incluse în oraș. În Capitala României Mari au fost ridicate monumente care să aducă aminte de jertfa întru realizarea idealului național: unirea tuturor românilor între granițele unei singure țări. Astfel că, începând din anul 1922, pe harta Bucureştilor au apărut Mormântul ostașului necunoscut și Arcul de Triumf. Celor două monumente le vor urma altele - dedicate medicilor militari, ale militarilor din arma geniului, infanteriștilor, ceferiștilor, aviatorilor, vânătorilor de munte, ale comunităților locale sau etnice - cât și cele ridicate în cimitirele în care își dorm somnul de veci cei căzuți pe câmpul de luptă aflați de ambele părți ale baricadelor. 

Monumentele comemorative ale Primului Război Mondial scot în evidență numărul nemaiîntâlnit al celor care au pierit în timpul ostilităților. Vor putea fi văzute în expoziție și alte monumente dispărute astăzi, așa cum sunt cele ale Eroilor Corpului Didactic sau al Infanteriei, ambele demontate în vederea reamplasării atunci când se căuta amplasamentul Monumentului Regelui Ferdinand I în zona Pieței Victoriei, pentru ca, în final, astăzi nici acesta din urmă să nu mai existe, fiind demolat de către regimul comunist la preluarea totală a puterii. Expoziția are în centru proiectul Monumentului Unirii Principatelor (1909) al lui Dimitrie Paciurea, care este primul pas în realizarea Marii Unirii, şi este completată de o componentă din domeniul faleristicii. Vor putea fi văzute, de asemenea, și monumente ale comunităților etnice, precum cea evreiască sau armeană, ai căror membri au participat la război, jertfindu-se pe câmpul de luptă pentru realizarea idealului național al patriei adoptive. O altă categorie este cea a monumentelor soldaților străini care au pierit pe câmpul de luptă”, a declarat dr. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, curator al expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată până la 27 martie 2022.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe