Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

EXTREMITATEA CEFALICĂ ÎN MEDICINA LEGALĂ

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 29 iulie 2011

   Nu numai în revistele de neurochirurgie se pot găsi date importante de neurotraumatologie, ci şi în cele de medicină legală, cum este cazul în numărul 3 din iunie 2011 al publicaţiei în limba germană: RECHTSMEDIZIN. Numărul pe care-l recenzăm este dedicat cercetărilor leziunilor decelate post-mortem în urma traumatismelor craniului şi ale encefalului. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este utilă şi post-mortem, aşa cum o echipă de specialişti din Rostock şi München demonstrează în articolul: Schädel-Hirn-Trauma in Kindesalter (Traumatismele craniului şi creierului în copilărie). (...)

   Nu numai în revistele de neurochirurgie se pot găsi date importante de neurotraumatologie, ci şi în cele de medicină legală, cum este cazul în numărul 3 din iunie 2011 al publicaţiei în limba germană: RECHTSMEDIZIN. Numărul pe care-l recenzăm este dedicat cercetărilor leziunilor decelate post-mortem în urma traumatismelor craniului şi ale encefalului. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este utilă şi post-mortem, aşa cum o echipă de specialişti din Rostock şi München demonstrează în articolul: Schädel-Hirn-Trauma in Kindesalter (Traumatismele craniului şi creierului în copilărie). Investigaţia neuroimagistică se adaugă autopsiei convenţionale medico-locale. Imaginile obţinute concordă în proporţie de 80% cu neuropatologia la cadavru. Există o mare sensibilitate a IRM în descoperirea hemoragiilor intracraniene şi intracerebrale şi în poziţia cateterelor, dar investigaţia este incapabilă să deceleze hipertensiunea intracraniană. Lucrarea: Ursachen des Schädel-Hirn-Traumas im Kindesalter (Cauzele traumatismelor craniului şi creierului în copilărie) este rezultatul studiilor unor cercetări de la institutele de medicină legală din Rostock şi München. Primul autor, dr. A. Büttner, este acelaşi ca la articolul precedent, dar se ocupă de data aceasta de diferenţierea situaţiilor accidentale de celelalte. Reproducerile imaginilor foto ale pieselor anatomice servesc în a demonstra că particularităţi anatomice şi de dezvoltare ale craniului şi encefalului condiţionează vulnerabilitatea acestora. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.