Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Familia Medici și penelul lui Botticelli

Viața Medicală
Drd. Cezara Moraru vineri, 14 mai 2021

Sandro Botticelli, născut Alessandro di Mariano Filipepi, avea să picteze unele dintre cele mai faimoase fresce ale vremii sale, rămânând în istorie drept un gigant al picturii.

Fig. 1 – Sandro Botticelli, Adorazione dei magiStilul pictural al lui Lippi a jucat un rol fundamental în formarea lui Botticelli. În perioada 1478-1481, Botticelli a ajuns la maturitate artistică influenţat de curtea familiei de Medici, unde avea să ia contact cu iluștri filosofi și scriitori, precum și cu gândirea neoplatonică a Medicilor.

Astfel, toate ezitările din lucrările sale au dispărut, fiind înlocuite de măiestrie. Se poate afirma că neoplatonismul este doctrina cea mai influentă asupra gândirii medievale.

De aceea, Botticelli, cu toate că era un spirit religios, avea să își sporească interesul faţă de acest curent, ceea ce ne duce cu gândul la admiraţia incontestabilă pe care o purta familiei de Medici.Timp de trei secole, familia Medici a impresionat Europa prin susţinerea și încurajarea artelor.

Dincolo de opulenţa sa, au existat și episoade mai puţin încântătoare, precum trădarea lui Pietro II, ori asasinate, însă acestea vor fi trecute în umbra bogăţiilor lăsate de ei – geme și bronzuri antice, sculpturi de Benvenuto Cellini, Michelangelo, ori picturi ale lui Bronzino, Rafael, manuscrise umaniste și multe altele.

Supranumit Magnificul – datorită calităţilor sale în diplomaţie și pentru însușirile deosebite ca protector al culturii – Lorenzo de Medici va deveni simbolul Florenţei secolului al XV-lea. A fost supranumit de Luigi Ugolini „ Mecena al Umanismului”, fiind marele susţinător al mișcării neoclasice, părinte al artiștilor, poet, estet și impecabil în maniere.

Admiraţie exprimată în picturi

La curtea lui Lorenzo Magnificul și-au desfășurat activitatea nenumăraţi artiști, printre care și Sandro Botticelli. Fiind cu doar cinci ani mai mare decât Lorenzo, avea să devină bun prieten cu acesta, apropiere care a dus, se pare, la o reprezentare picturală profundă și simbolică a personajelor măreţei familii de Medici, lăsând la iveală deosebita admiraţie a lui Botticelli.

Deosebita apreciere pe care o avea pentru fascinanta familie se revarsă peste toate lucrările sale cu membrii acesteia, care nu au fost deloc puţine la număr. În biserica Santa Maria Novella, pe peretele principal, a fost așezat un tablou regăsit astăzi în galeriile Uffizi – Adorazione dei Magi (Adoraţia magilor), înfăţișând un bătrân ce sărută cu înflăcărare picioarele Mântuitorului – însuși Cosimo de' Medici cel bătrân.

Portretul acesta este cel mai viu și mai natural din câte se află realizate de Boticelli. Al doilea personaj înfăţișat în pictură este Giuliano de' Medici, care se închină în faţa pruncului, tatăl papii Clement al VII-lea. Al treilea, de asemenea în genunchi, este Giovanni, fiului lui Cosimo.

Frumuseţea pe care artistul a dat-o acestor capete nu poate fi contestată. În celebra frescă religioasă, comisionată de bancherul florentin Gaspare de Lama, Boticelli a utilizat un stil de distribuire a personajelor ce fusese abordat și de Filipo Lippi și Leonardo da Vinci. Caracteristica excepţională a lucrării o constituie, cu siguranţă, tema. În realitate, Botticelli unește lumea politică florentină cu cea religioasă.

Etichete: Botticelli de Medici mecena Lorenzo Magnificul

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.