Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Farmacie și alchimiști

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 4 august 2017
     O expoziție cum este cea recent deschisă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, „Farmacie și alchimie”, trezește un interes legitim. Expoziția în sine propune un demers istorico-documentar extrem de interesant – alchimia. Despre alchimie, Jung afirma: „Ca filosofie a naturii la mare cinste în Evul Mediu aruncă o punte, atât spre trecut – gnoză, cât și spre viitor –  psihologia modernă a inconștientului”.  Astfel privite lucrurile, putem spune despre alchimie că avem de-a face cu o formă de cunoaștere protoștiințifică și ocultă deopotrivă, interesantă și astăzi prin dimensiunile sale mistice, ezoterice și artistice.
     Alchimia este una dintre cele mai vechi preocupări din lume. Două milenii au fost puse în slujba transmutației metalelor în aur și argint, creării unui homunculus și obținerii de substanțe magice care să vindece toate bolile, însă cu finalitate mercantilă, în cele mai multe cazuri.
     Expoziția din Cluj este lămuritoare grație exponatelor. Sunt expuse creuzete de ceramică din secolul XIX, gravură din secolul XVII (costumul unui farmacist), o retortă din sticlă din secolul XVIII – Farmacia Mizericordienilor din Oradea. Mai sunt prezentate: un borcan farmaceutic cu semnătura pictată „Ol : Perae. Nigr”, o foiță de aur folosită în farmacii pentru învelirea pastilelor sau ca ingredient în apele cordiale, un recipient de lemn cu semnătura pictată „Pulveris”, din secolul XVIII și un vas farmaceutic din secolul XVII, cu semnătura pictată „Angelicae Distillatum”.
    Expoziția înfățișează în detaliu alchimia, ca una dintre preocupările atestate încă din Antichitate pe axa China – Egipt – Persia – India – Orientul Mijlociu – Mesopotamia – Grecia –Imperiul Roman, amintind și câteva nume de mari alchimiști: Avicenna, Robert de Chester, Toma de Aquino, Roger Bacon, Albert von Bollstädt, Arnaud de Villeneuve, John Dee, Paracelsus, Hennig Brand. În accepțiunea lor, alchimia a reprezentat originea tuturor științelor, aceasta încercând să  găsească o explicație pentru fenomenele naturale și originea universului.
     Dacă am început rândurile de față cu un citat din Jung, voi încheia cu un altul – un îndemn alchimist – „Lege, lege, relege, ora, labora et inveniens”. Cu alte cuvinte, „Citește, citește și iar citește, roagă-te, lucrează și vei găsi”.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.