Newsflash
Cultură

FARMECUL OPERETEI

de Anca FLOREA - iul. 22 2009
FARMECUL OPERETEI
       Spre bucuria melomanilor bucureşteni, deşi stagiunea s-a încheiat, concertele estivale sunt destul de numeroase şi, oricum, atractive, dovadă fiind şi afluenţa de public de la Muzeul Cotroceni, unde, săptămâna trecută, orchestra şi soliştii Teatrului de Operetă au oferit o seară plăcută, începută în aer liber, într-un spaţiu superb, dar continuată, după uvertură, în Sala Cerchez, pentru că ploaia a început chiar atunci. Aşa încât, imaginara călătorie prin lume, debutând în „misteriosul Orient“ cu uvertura operetei Ţara surâsului de Lehar, ne-a purtat în China prin aria din Secretul lui Marco Polo de Lopez, cântată de tenorul Florin Budnaru; apoi, duetul din Victoria şi-al ei husar de Abraham, a însemnat un „popas la Petersburg“, în interpretarea sopranei Gabriela Daha şi a baritonului Cătălin Petrescu – cuceritori, ca de fiecare dată, muzica poposind şi la Viena prin valsul de Sieczynski în versiunea baritonului Ştefan Popov sau prin aria Lidiei (expresiv cântată de soprana Doina Scripcaru) şi un duet (cu Fl. Budnaru şi Ş. Popov) din Prinţesa circului de Kalman. Şi tot în Austria, dar încântaţi de „farmecul Tirolului“, simpaticii G. Daha şi Valentino Tiron au fost aplaudaţi în duetul din opereta La calul bălan de Benatzky, aria Elizei din musicalul My Fair Lady, abordată de soprana Silvia Şohterus, „transportându-ne“ pentru câteva clipe în „exuberanţa englezească“ născută de povestea lui Pygmalion devenit, în celebra piesă de Bernard Shaw, profesorul Higgins, „preluat“ şi în celebra partitură muzicală.      
       Ultimele secvenţe au fost decupate din operete a căror acţiune se petrece în Ungaria, aşa încât am ascultat o arie din Venus în mătase de Stoltz, oferită de soprana Daniela Vlădescu, un cuplet din Silvia de Kalman, din nou cu talentatul bariton C. Petrescu, o arie din Contesa Maritza de acelaşi autor, interpretată de excelenta soprană Tina Munteanu, iar în încheiere un duet în care i-am regăsit pe C. Petrescu şi Ş. Popov. Într-o vervă deosebită, evoluând cu vizibilă plăcere într-un repertoriu care le este atât de familiar şi apropiat sufletului (sperând să-l regăsească, în sfârşit, şi în spectacolele teatrului), soliştii, acompaniaţi de orchestră, sub conducerea lui Lucian Vlădescu, au stârnit aplauzele îndelungi ale spectatorilor care i-au reîntâlnit, în încheiere, în acorduri strălucitoare. Glasuri în general frumoase, expresivitate, charismă, sensibilitate şi umor, talent scenic au caracterizat prezenţa soliştilor în concertul care s-a dovedit, încă o dată, un succes, aşa cum, două seri mai târziu, s-a petrecut şi la teatrul din Parcul Herăstrău, unde s-a reluat programul.     
       Gazdă primitoare şi organizator de evenimente deosebite prin calitate şi diversitate, Muzeul Cotroceni preconizează şi alte asemenea întâlniri cu opereta, în luna septembrie, când, sperăm, ploaia ne va ocoli, astfel încât concertele să se poată desfăşura, într-adevăr, în aer liber.      
       Dar până atunci, Opereta va prezenta, la 2 august, la Herăstrău, un program cu fragmente din musicaluri celebre, apoi sâmbătă, 8 august, copiii sunt invitaţi să urmărească, în Parcul Kiseleff, Povestea spiriduşului, reluată şi la 5 septembrie, pentru ca în ziua următoare, din nou la Herăstrău, să răsune, în formula unui spectacol-concert, musicalul Romeo şi Julieta care, cu siguranţă, merită a fi văzut şi ascultat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe