Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Fenotipuri de BPOC şi perspective în TB

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ marţi, 21 februarie 2012
   Blue bloater, pink puffer şi alte fenotipuri de BPOC – este titlul editorialului din nr. 4/2011 al revistei PNEUMOLOGIA, semnat de dr. Irina Strâmbu, redactor şef. Recent, s-au publicat mai multe studii care, prin analiza caracteristicilor clinice ale unor populaţii mari de pacienţi şi gruparea la statistică, au condus la identificarea mai multor fenotipuri de BPOC. Cel realizat de Initiative BPOC study group a identificat patru fenotipuri: tânăr/sever, bătrân/uşor, tânăr/moderat şi bătrân/sever.COPD Cohort Study Group a caracterizat fenotipul COPD-E, cu predominanţa emfizemului, la care severitatea acestuia este variabilă în acelaşi stadiu GOLD, asociindu-se mai degrabă cu un indice de masă corporală mai mic şi cu o calitate a vieţii mai proastă în toate studiile GOLD. PAC-COPD study group descrie statistic trei fenotipuri; cei cu dispnee severă şi VEMS scăzut asociază spitalizări frecvente pentru decompensări respi­ra­torii şi mortalitate crescută, în timp ce grupul asemănător cu blue bloater asociază mai frecvent complicaţii cardio­vasculare. Studiul Eclipse (2011) a relevat existenţa unui alt fenotip, foarte important ca prognostic: exacer­batorul frecvent (cu neşansa unui declin al VEMS şi risc crescut de mortalitate). Deficitul de alfa-1-anti­tripsină ar trebui considerat nu un subtip de BPOC, ci o boală complet diferită, cu etiologie şi mecanism fizio­patologic distincte de BPOC. „Este de aşteptat ca, în viitorul apropiat, diferenţele fenotipice ale pacien­ţilor cu BPOC să se asocieze cu recomandări terapeutice şi de prevenţie distincte, care să se regăsească şi în viitoarele revizuiri ale GOLD“. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.