Newsflash
Cultură

Fenotipuri de BPOC şi perspective în TB

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 21 2012
Fenotipuri de BPOC şi perspective în TB
   Blue bloater, pink puffer şi alte fenotipuri de BPOC – este titlul editorialului din nr. 4/2011 al revistei PNEUMOLOGIA, semnat de dr. Irina Strâmbu, redactor şef. Recent, s-au publicat mai multe studii care, prin analiza caracteristicilor clinice ale unor populaţii mari de pacienţi şi gruparea la statistică, au condus la identificarea mai multor fenotipuri de BPOC. Cel realizat de Initiative BPOC study group a identificat patru fenotipuri: tânăr/sever, bătrân/uşor, tânăr/moderat şi bătrân/sever.COPD Cohort Study Group a caracterizat fenotipul COPD-E, cu predominanţa emfizemului, la care severitatea acestuia este variabilă în acelaşi stadiu GOLD, asociindu-se mai degrabă cu un indice de masă corporală mai mic şi cu o calitate a vieţii mai proastă în toate studiile GOLD. PAC-COPD study group descrie statistic trei fenotipuri; cei cu dispnee severă şi VEMS scăzut asociază spitalizări frecvente pentru decompensări respi­ra­torii şi mortalitate crescută, în timp ce grupul asemănător cu blue bloater asociază mai frecvent complicaţii cardio­vasculare. Studiul Eclipse (2011) a relevat existenţa unui alt fenotip, foarte important ca prognostic: exacer­batorul frecvent (cu neşansa unui declin al VEMS şi risc crescut de mortalitate). Deficitul de alfa-1-anti­tripsină ar trebui considerat nu un subtip de BPOC, ci o boală complet diferită, cu etiologie şi mecanism fizio­patologic distincte de BPOC. „Este de aşteptat ca, în viitorul apropiat, diferenţele fenotipice ale pacien­ţilor cu BPOC să se asocieze cu recomandări terapeutice şi de prevenţie distincte, care să se regăsească şi în viitoarele revizuiri ale GOLD“. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe