Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Fericire cu înţelesuri

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU miercuri, 13 februarie 2013
   Pentru că tocmai răsfoisem „Man’s Search for Ultimate Meaning“ (Omul în căutarea înţelesului ultim) a lui Viktor E. Frankl, cel care susţinea că omul se poate îmbolnăvi şi sinucide din pricina neînţelegerii rostului propriei vieţi, stare pe care el o numea „vacuum existenţial“, am simţit brusc imboldul de a căuta (cu telecomanda) înţelesuri în vieţile oamenilor care apar pe micile ecrane.
   Simplificând: omul este, după autorul citat, nu doar o entitate, ci o unitate biopsihică; bolile nu sunt numai dereglări somatice sau psihosomatice, ci, foarte adesea, dereglări spiritualo-psihosomatice, pentru că omul este om datorită acestui ax central care este spiritualul; aici îşi au rădăcinile responsabilitatea, conştiinţa, iubirea, creativitatea. Cine n-are pentru ce şi pentru cine să-şi trăiască viaţa (nu are pentru că n-a reuşit el însuşi să-şi găsească rostul şi iubirea) poate cădea lesne pradă drogurilor, care se află nu doar sub forma unor substanţe chimice, între cele mai periculoase numărându-se setea de bani sau setea de putere. Cine în viaţă caută cu ardoare numai plăcerea sau fericirea greşeşte, se pripeşte, nu are maturitatea să priceapă că plăcerea şi fericirea sunt un fel de subproduse ale succesului repurtat în susţinerea unei cauze şi în dragostea faţă de semeni (apar, deci, fără efort, în tandem cu găsirea şi slujirea cu credinţă şi perseverenţă a înţelesurilor propriei vieţi).
   Am căutat, aşadar, purtători de înţelesuri pe posturile noastre de televiziune. Alerta – cu cod portocaliu spre roşu – în ce priveşte înmulţirea cazurilor de „vacuum existenţial“ pe mapamond mi-a sporit înfrigurarea. Bilanţul: am găsit veritabili purtători de înţelesuri mai ales în producţiile unor culte religioase („ultimul“ înţeles interesând, în viziunea lui Frankl, chiar relaţiile cu Divinitatea). Mult mai mulţi erau însă cei care veniseră tânjind după faimă sau putere. Nu comentăm cazurile. Dacă ştim că e vorba de frustraţi în ale înţelegerii rostului propriei vieţi, ne explicăm de ce sunt unii hămesiţi după bani sau putere şi putem sta liniştiţi. (Sau nu putem sta liniştiţi?)
   Am găsit însă o categorie nostimă şi nouă, aflată în căutarea plăcerii câştigurilor uşoare (pentru că sunt VIP-uri şi îşi doresc faimă şi bani în plus): jurnalişti cunoscuţi şi oameni de afaceri care joacă roluri de fericiţi şi fericite în reclame.
   Iată: dacă Stela, Arşinel, Piersic şi alţii „joacă“ în reclame, e firesc, pentru că ei sunt actori. Dar ce caută, de pildă, impresara Prodan, împreună cu mama dumneaei, printre rafturi, făcând shopping la electrocasnice, sub urmărirea pofticioasă a Oanei Roman? (sic!) Trecem repede peste importanta ştire că „serviciile“ noastre au anihilat prompt acţiunile de spionaj ale unor hackeri străini, extrem de periculoşi pentru securitatea naţională. Legat de acest eveniment, un amănunt: o jurnalistă – începătoare, probabil – spunea că hoţii de informaţii le trimiteau pe acestea peste graniţă, „unor e-mailuri“, uitând că e mult mai corectă expresia „e-mail box“ sau „adresă de e-mail“, e-mailul fiind mesajul. Dar asta ţine de cultură sau de memorie, n-are nimic cu spiritualul.
   Continuăm investigarea spiritualului cu stabilirea procentului de conştiinţă, iubire şi creativitate la gazetari faimoşi. O jurnalistă de talent face reclamă la saltele (noi, perfecţionate, desigur, dar fără vreo legătură cu înţelesul vieţii acelei doamne). Şugubeaţă, răsmăritata şi răsdivorţata doamnă Bahmuţeanu apare şi ea ridicând în slăvi o tigaie, singurul mijloc cu care declară că poate asigura sănătate şi viaţă lungă familiei sale, singura care o poate face să se simtă cu adevărat fericită.
   Oare rostul jurnaliştilor – de la noi şi de pretutindeni – este să micşoreze sau să mărească vacuumul existenţial, care, spun specialiştii, a cucerit masiv Statele Unite ale Americii dar se extinde, „fără frontiere“, şi în Europa?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.