Newsflash
Cultură

Festival cu parfum de vacanţă

de Dr. Raluca BULEA - sept. 17 2021
Festival cu parfum de vacanţă

Cea de-a șasea ediţie a Festivalului Película a adus în premieră un eveniment-experienţă cu filme, concerte, demonstraţii de dans, ateliere pentru copii și povești de călătorie.

Salsa cubanezaSeptembrie ne-a adus o multitudine de evenimente culturale, cu profiluri extrem de variate. Pentru iubitorii Americii Latine, cea de-a șasea ediţie a Festivalului Película (un festival ca o fiesta) a însemnat cel mai frumos cadou, care, așa cum au spus-o chiar organizatorii, a fost ca o prelungire a vacanţei, o experienţă „all inclusive” a acelor meleaguri îndepărtate.

Filmele au fost, ca de fiecare dată, nucleul central al evenimentului, căci Película este, înainte de orice, un festival de film. În plus însă, timpul petrecut în sala de cinema a fost completat cu degustări și ateliere, precum și cu demonstraţii de muzică și dans (anul acesta s-a dansat salsa și tangou, și am ascultat și alte ritmuri din Brazilia, Peru și Argentina). Evenimentul conex s-a desfășurat într-un spaţiu generos în aer liber.

Experienţă offline și online

După încheierea ediţiei de la București (desfășurată între 8 și 12 septembrie), vacanţa continuă online (13-26 septembrie) și se va încheia cu o prezenţă în premieră la Cluj-Napoca (17-19 septembrie). În acest mod, evenimentul ajunge să fie accesibil pentru un public mai amplu, de-a lungul și de-a latul ţării.

Proiecţiile de film au avut loc la Institutul Francez și la Institutul Cervantes, atât în exterior, cât și în sălile de cinema, fiind organizate în câteva serii tematice deosebit de interesante. Nucleul a fost constituit de secţiunea „Compi”, în care cinci filme ale ultimului an, drame cu subiecte extrem de actuale, au fost supuse atenţiei publicului, dar și celei a juriului format din actori și regizori din România, Spania și Argentina.

În ultima zi de festival a fost anunţat câștigătorul – filmul „Clara Sola” (2021) al regizoarei Nathalie Álvarez Mesén din Costa Rica. Secţiunea „Retro” ne-a bucurat cu producţii ceva mai vechi, dar cu povești puternice, încărcate de semnificaţii. De altfel, la fiecare ediţie de festival avem ocazia de a ne confrunta cu realităţile din ţările de origine ale filmelor, de cele mai multe ori dure, legate de lipsuri și neînţelegeri, de dificultăţi de adaptare, marcate inevitabil de probleme existente de fapt în toate societăţile: sărăcie, violenţă, droguri etc.

Tradiţiile muzicale, la loc de cinste

Pe de altă parte, un loc important pe agenda festivalului este ocupat de tradiţiile muzicale ale diferitelor ţări și culturi, și de frumuseţea peisajelor naturale, reflectate în documentare precum Buena Vista Social Club, Jinetes del paraíso ori Porró hecho en Colombia.

Mesajul transmis de fiecare dintre aceste filme este că muzica a constituit ancora pentru păstrarea identităţii și colacul de salvare în faţa greutăţilor vieţii, a nedreptăţii și inegalităţilor. Este cea care i-a ajutat pe cei defavorizaţi să își găsească alinare în lucrurile simple și să afle motive de a se bucura că trăiesc.

Poate că acesta este și motivul pentru care acum, la fel ca la câteva dintre ediţiile trecute, filmul de închidere a fost despre tangou și despre modul în care muzica și dansul depășesc bariere de limbă și cultură, constituindu-se într-un limbaj universal, ce dă naștere celor mai frumoase
trăiri umane.

Citește și: Am întâlnit doi români

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe