Newsflash
Cultură

Filmul ca mijloc de dialog intercultural

de Dr. Raluca BULEA - nov. 26 2021
Filmul ca mijloc de dialog intercultural

Cinema Muzeul Ţăranului este adesea gazda unor evenimente care apropie publicul românesc de culturile altor popoare, aducând în prim-plan, atât tendinţele recente, cât și creaţiile clasice îndrăgite.

Săptămâna Filmului Maghiar, ajunsă la ediţia cu numărul 15, a avut loc în perioada 7-14 noiembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, locul tradiţional de desfășurare a proiecţiilor acestui eveniment.

Programul a reflectat noutăţile legate de producţia de film din Ungaria, incluzând lungmetraje și documentare, filme scurte și de animaţie, atât pentru adulţi, cât și pentru copii, unele având deja în palmares premii de prestigiu.

Punţi de legătură ungaro-române

Au fost incluse în program și filme de arhivă, minuţios restaurate în cadrul unui program de conservare, dar și producţii ce reprezintă punţi de legătură între Ungaria și România.

Nu au lipsit nici evenimentele conexe, manifestarea fiind deschisă cu vernisarea unei expoziţii de grafică la sediul Centrului Cultural Maghiar din București.

Legătura cu filmul este dată de faptul că o parte dintre lucrările prezentate, semnate de artistul de origine slovenă Milorad Krstić, sunt, de fapt, cadre ale filmului de animaţie „Rubens Brandt, colecţionar”.

Expo Milorad Krstić

Acestea pot fi văzute în continuare, până la 3 decembrie a.c., alături de alte desene realizate în perioada pandemiei, ocazie cu care vedem din nou cum a reușit un artist, prin munca sa, să depășească angoasele acestei perioade pline de frici și incertitudini.

După vernisaj, a urmat un moment cu muzică de film, în cadrul recitalului
Cartoon Jazz, susţinut de Gyárfás István Trió.

Omagiu pentru Dostoievski

Într-un cu totul alt registru s-a desfășurat evenimentul organizat, tot la Cinema Muzeul Ţăranului, de Centrul Rus de Știinţă și Cultură – Casa Rusă din București, în perioada 17-19 noiembrie a.c., menit a-l omagia, la două secole de la naștere, pe Feodor Mihailovici Dostoievski.

În cadrul acestui minifestival al filmului rus, au fost prezentate patru ecranizări clasice ale scrierilor lui Dostoievski: „Idiotul”, „Nopţi albe”, „Visul unchiului” și „Umiliţi şi obidiţi”.

În spaţiul alăturat sălii de cinema a putut fi vizitată expoziţia documentară „Viaţa și creaţia lui Feodor Dostoievski”, realizată de Muzeul „Dostoievski” din Sankt Petersburg. Expoziţia parcurge momentele importante ale trecerii prin lume a scriitorului, călătoriile sale și cele mai importante realizări literare.

Expo documentara Dostoievski

În paralel cu aceste evenimente, Casa Rusă din București a mai organizat, pe reţelele de socializare, o provocare menită să îi facă mai ales pe cei tineri să se apropie de opera lui Dostoievski.

Concursul #DostoievskiTube i-a îndemnat pe participanţi să recunoască din ce lucrare face parte fragmentul prezentat sub forma unei puneri în scenă înregistrate video.

Citiți și: Mihai Constantinescu, recompensat pentru activitatea sa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe