Newsflash
Cultură

Fire de poveste

de Paula ROMANESCU - feb. 3 2017
Fire de poveste
     În luna decembrie, la Galeria de artă „Orizont” din Capitală, a avut loc expoziția de tapiserie Constantina Dumitru. La intrare ne întâmpină domnița-doamnă a lui Ștefan Vodă – Maria de Mangop –, care deschide un „altar al soarelui, firide și ferestre” de case de poveste în care se va fi născut veșnicia.
     Lucrările plasticienei Constantina Dumitru, profesoară la Liceul de artă „Nicolae Tonitza”, formată la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția Tapiserie, sunt parte a poveștii cu care este împletită istoria credinței neamului românesc. Materialul folosit de creatoare nu este nici lâna, nici cânepa, nici bumbacul, nici borangicul, ci fibrele de Manila, un fel de cânepă, dar mult mai dură, mai rezistentă, cât să răspundă ideii de „construcție” în relief a „zidirilor” sale de taină.
     Artista a recreat o lume de care ne va fi întotdeauna dor și pe care o accesăm când vrem să coborâm în istorie spre a ne găsi rădăcinile: lumea lăcașurilor de închinăciune. Aceasta este sugerată doar de un zid orb, cu trei firi de ogivale, din care nu ne-am mira să se desprindă umbra albastră a unui înger în căutare de muritor rămas fără pază sub cer. Este lumea satului de altădată unde, la fereastra „mare” cât ochii de copil, punea bunica gutui de aur și mere roșii, care să lumineze drumul colindătorilor aducători de veste mare: iarăși s-a născut „cel fărʼ de-nceput” și pe sub cer se cântă „leru-i ler”.
     Creațiile Constantinei Dumitru sunt toate monocrome, dar lumina care le învăluie le dă nuanțe dintre cele mai variate, de parcă văzduhul tot și-ar amesteca păienjenișul de raze lunare și umbre în împletirea firelor de Manila. Acestea devin pietre de zidire a luminii pe pământul oamenilor, în care s-a ivit în cuvânt cea mai frumoasă poveste a lumii – tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.
     Arta Constantinei Dumitru este o tălmăcire nouă a vechii povești despre cumințenia soarelui, căruia artista i-a înălțat altar, și a pământului pe care durăm, din chiar vremelnicia noastră, netrecătoare semne de eternitate. Dacă mai adăugăm că lucrările artistei au fost, în cea mai mare parte, aduse de la muzeele din țară unde își au locul de drept, e de înțeles valoarea incontestabilă a acestora. O altă valoare, la fel de mare, este cea a bogăției de sensuri cu care s-au înnobilat sufletele privitorilor trecători pe la „Orizont”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe