Newsflash
Cultură

Fiziopatologia și tratamentul durerii

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 18 2017
Fiziopatologia și tratamentul durerii
     Durerea, greața și voma sunt cele mai frecvente simptome postoperatorii. Durerea postoperatorie apare la majoritatea pacienților supuși unei intervenții chirurgicale, dar de multe ori nu este controlată adecvat. În volumul XXVII, numărul unu al revistei Durerea, revista Asociației Române pentru Studiul Durerii, prezintă articole despre principalele situații în care pacienții prezintă acest simptom. Mecanismul durerii în travaliu prezintă un substrat inflamator, inflamația fiind un factor care reglează procesul dureros. Articolul, realizat de colectivul medicilor de la Spitalul Universitar de Urgență București, conduși de prof. dr. Monica Cîrstoiu, în colaborare cu Spitalul Clinic „Sf. Pantelimon” București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, prezintă variabilitatea durerii în funcție de etapele travaliului și subliniază faptul că modul în care este percepută durerea ține cont de particularitățile emoționale, motivaționale, sociale și culturale.
     În același număr al revistei se pot regăsi recomadările Asociației internționale pentru studiul durerii (International Association for the Study of Pain – IASP) pentru medici, dar și pentru pacienți. Este esențial tratamentul durerii postchirurgicale, iar pacientul trebuie informat preoperator despre posibilitățile terapeutice și reluarea alimentației. Chirurgul trebuie să personalizeze tratamentul în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Un alt articol, bazat pe dovezile științifice recunoscute de IASP explică procesul fiziopatologic al durerii postchirurgicale. În acest proces sunt implicați mediatori ai inflamației (NGF – factorul de creștere nervoasă, GDNF – factorul neurotrop derivat din celulele gliale, neutropinele 3 și 5, BDNF – factorul neurotrop brain-derived).
    Cefaleea și algia facială reprezintă două probleme foarte des întâlnite în populație. În articolul semnat de dr. Daniela Vrânceanu, din al doilea număr al aceleiași reviste este explicată importanța stabilirii unui diagnostic corect și apoi instituirea terapiei. Intensitatea durerii poate fi evaluată printr-o scală universală, de la 0 la 10 (0 înseamnă fără durere). Intensitatea durerii este extrem de importantă, în funcție de aceasta se poate alege un tratament. Cefaleea sau nevralgia esențială este un diagnostic de excludere, iar investigațiile imagistice de înaltă rezonanță (tomografia computerizată sau rezonanța magnetică) exclude cefaleea secundară.
     Boala inflamatorie pelvină reprezintă infecția tractului genital superior, iar cei mai importanți agenți etiologici responsabili sunt Chlamydia trachomatis,Neisseria gonorrhoeae și posibil micoplasmele genitale. Articolul, semnat de dr. Sorin Vasilescu și colab., explică patogeneza acestei boli. Criteriile de diagnostic pentru boala inflamatorie pelvină sunt împărțite în două clase. Criteriile minime sunt sensibilitatea la nivelul abdomenului inferior, sensibilitatea anexială, sensibilitatea la nivelul colului. Criterii adiționale: febră peste 38ºC, secreție vaginală modificată, VSH și PCR crescute, infecție cervicală cu Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis confirmată prin teste de laborator. Durerea acută este cea mai frecventă formă de prezentare, iar aceasta se corelează cu apariția menstruației.
     Alte teme abordate în acest număr al revistei sunt contracțiile uterine și sarcina, durerea cronică postoperatorie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe