Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Florilegiu de sonete muzicale

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 7 martie 2014
   La 450 de ani de la trecerea în eternitate a marelui renascentist Michelangelo Buonarroti, în rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a avut loc, la 18 februarie a.c., prezentarea cărţii „Sonet – Michelangelo Buonarroti“ de Florian Chelu Madeva, tălmăcire din limba italiană şi cuvânt înainte de C. D. Zeletin, lucrare apărută la Editura Primus din Oradea. Au vorbit elogios despre sonet, autor şi opera sa poeţii Radu Cârneci, Ana Blandiana, Mihail Diaconescu, Theodor Răpan, Florica Ceapoiu, Mihai Prepeliţă ş.a. Întâlnirea a fost presărată cu interpretarea liedurilor sau sonetelor muzicale compuse de Florian Chelu Madeva, protagoniştii recitalului fiind chiar autorul, dar şi Alexandrina Chelu, fiica sa, şi David Luke Michael Bryan, un tânăr cântăreţ englez stabilit în România.
   Medicul scriitor şi traducătorul C.D. Zeletin nu a putut fi prezent la eveniment, dar ne vorbeşte din prefaţa cărţii: „Cum traducerea de poezie rămâne – şi trebuie să rămână – o creaţie artistică într-un anumit fel independentă faţă de original, astăzi firul muzical creat de Florian Chelu Madeva cunoaşte paradoxul de a exprima şi eul originalului italian şi eul traducătorului în româneşte şi eul compozitorului, o trinitate organică menită să introducă în rezonanţă trei entităţi personale într-o singură existenţă, cea a poetului Michelangelo Buonarroti. Sarcină nu tocmai uşoară… (…) Florian Chelu Madeva şi-a asumat această nobilă şi temerară sarcină. Cu inspiraţie şi erudiţie. El vine exploziv şi total, după aproape 500 de ani de la prima poezie a lui Michelangelo pusă pe muzică de Bartolomeo Tromboncino… Muzician complex, instrumentist şi compozitor, Florian Chelu Madeva a reconstituit muzical universul liric al acestor temple în miniatură, dar în dialog permanent cu Stăpânul spaţiilor celeste, care sunt sonetele. Prin perfecţiunea lui structurală, prin oximoronul căruia-i dă chip graţie conflictului dintre constrângere şi libertate, sonetul este un producător de infinit, infinit spre care alunecă reflecţia armonioasă. Şi cine oare poate să surprindă mai bine misterul acestor unde călătoare în eterul mental şi afectiv decât muzicianul?“.
   Compozitorul s-a îndrăgostit nu doar de sonetul renascentist (Shakespeare sau Louise Labé), ci a selectat şi sonete din toată poezia autohtonă, adunate în patru volume de partituri, intitulate Sonet, antologie românească.
   Nu pot încheia decât cu aprecierea aceluiaşi C.D. Zeletin: „Apariţia Sonetelor lui Michelangelo Buonarroti în viziunea componistică a lui Florian Chelu Madeva rămâne un fapt important în cultura românească“.  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC