Newsflash
Cultură

Fotografii contemplative

de Dr. Raluca BULEA - iul. 10 2014
Fotografii contemplative
Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu a fost gazda expoziţiei medicilor fotografi, membri Arfomed – Clubul de artă fotografică al medicilor din România. Tema aleasă pentru anul acesta, „Contemplu, deci foto-exist“ a reprezentat o provocare pentru medicii pasionaţi de fotografia artistică şi o ocazie de a pune pe gânduri publicul şi de a oferi motive de raţionamente şi conexiuni, poate chiar à la Descartes. Intenţia a fost găsirea unor motive de rein­terpretare a imaginilor cu ajutorul titlurilor. Titluri care să nu fie din sfera explicitului, ci dimpotrivă, să oblige şi mai mult la contemplare, la raţionament, pentru găsirea unor sensuri noi, fie chiar şi dincolo de sentimentele sau gândurile iniţiale ale autorului. A fost, într-un fel, ca o joacă, în care am încer­cat să ieşim din tipare şi să redefinim ceea ce se vedea, aju­taţi fiind de cuvinte, dar şi de călăuzirea plină de pasiune a mae­strului Eugen Ciocan, fotograf profesionist, în al cărui primitor FotoCabinet se reunesc membrii Arfomed de fiecare dată.
Seara vernisajului, numai potrivită pentru o asemenea reuniune, a fost deschisă de amfitrionul nostru, Adrian Majuru, directorul Muzeul Municipiului Bucureşti, care şi-a declarat încă de la început admiraţia pentru breasla noastră. De altfel, domnia sa are o relaţie specială cu medicii, lucru reflectat şi în interesanta conferinţă susţinută recent la Congresul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, „Moştenirea lui Nicolae Minovici: de la medicina legală la bioetică“. Am aflat cu această ocazie şi despre faptul că într-un viitor nu foarte îndepărtat vor fi renovate şi vor reintra în circuitul muzeal o serie de case memoriale, printre care Muzeul de artă populară „Dr. Nicolae Minovici“ şi Casa memorială „Dr. Victor Babeş“.
Prof. dr. Mircea Cinteză, preşedintele Arfomed, a făcut o trecere prin istoria clubului şi a activităţii acestuia, de la reconstituirea sa relativ recentă, până la cea anterioară momentului 1989 – căci medicii fotografi au parcurs un drum lung de la filmele developate la spital, în laboratoarele de radiologie, până la fotografia digitală de azi, în care editarea nu mai necesită o cameră obscură şi reactivi urât mirositori, ci un computer, un soft special, timp şi multă imaginaţie. Şi cine ştie până unde se va ajunge în anii ce vin.
În încheiere, a adăugat câteva cuvinte şi Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, care s-a declarat plăcut impresionat de lucrările expuse, etichetându-le drept un adevărat tratament împotriva nemulţumirii şi dezamăgirii provocate de unele tendinţe observate la fotografii profesionişti de la noi în ultima perioadă. Se pare că exerciţiul nostru de a ieşi din tipare cu alăturarea de imagini şi titluri şi-a atins scopul, reuşind să stârnească o emoţie pozitivă pentru privitor.
 
Georgia Baltog – „Bună! Ce faci?“
Raluca Bulea – „Industria de reciclare“
Mircea Cinteză – „Grânarul patriei“
Mihaela Cotigă – „Picaţi în cer“
Eliza Cinteză –„Topping montan“

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe