Newsflash
Cultură

Gala premiilor UNITER, cu mască!

de Candid STOICA - iul. 30 2021
Gala premiilor UNITER, cu mască!

Aspirând în subsidiar să rivalizeze cu premiile Oscar sau Festivalul de la Cannes, anul acesta premiile UNITER au revenit la Teatrul Naţional, după doi ani de pauză, cu un covor roșu la intrare, un fel de surogat autohton, asemenea altor imitaţii ce se doresc a fi o sincronizare a vieţii noastre cu marile civilizaţii din lume. Ceea ce, în ultimă instanţă, nu e rău deloc.

        Ion Caramitru a construit o reprezentaţie, destul de echilibrată, la care înainte munciseră două jurii: unul de nominalizare (Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki) și unul de premiere (Puiu Antemir – scenograf, Alina Epîngeac – critic de teatru, Eugen Jebeleanu – regizor, Dorina Lazăr – actriţă și Octavian Saiu).

De ce nu și „Zmeura de Aur”?

        S-au dat multe premii, de toate categoriile, ca toată lumea să fie mulţumită. Cele mai așteptate au fost cele de interpretare în rol principal și secundar. La bărbaţi, premiul pentru rol principal i-a revenit lui Răzvan Vicoveanu – pentru rolul Hlestakov din „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea. Premiul pentru rol secundar i-a fost atribuit lui Ion Rizea pentru rolul Bunica din spectacolul „Povestea acelor oameni care s-au adunat într-o seară în jurul unei mese”, textul și regia Radu Iacoban, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timișoara.

acgor

        La categoria „Cea mai bună actriţă” în rol principal, câștigătoare a fost Kató Emőke, pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie și Experiment, Cluj-Napoca. Actriţa în rol secundar a fost desemnată Diana Vieru pentru rolul Marusia din spectacolul „Orașul cu fete sărace”, după nuvelele lui Radu Tudoran, regia, scenariul și universul sonor –  Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iași.

actrita

        S-au acordat și alte premii: pentru cel mai bun debut, pentru întreaga activitate - Marcel Iureș, pentru cea mai bună scenografie etc.

iureș

A fost acordat și premiul președintelui, Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău, pentru 100 de ani de istorie în teatrul românesc. Lista este lungă și poate fi consultată pe site-ul oficial al UNITER. Poate pentru a contrabalansa multele spectacole slabe, n-ar fi rău să se instituie și premiile „Zmeura de aur”.

        Ar mai fi de menţionat că amfitrionul Galei a fost Ion Caramitru, președintele UNITER, regia spectacolului i-a aparţinut lui Bobi Pricop, iar regia de televiziune Luminiţei Dumitrescu.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe