Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Gând ce străbate cânturile

Viața Medicală
Paula ROMANESCU marţi, 17 ianuarie 2012
Ne-somnoroase păsărele
Care ştiu doar de cânt şi zbor
Dau înţeles culorilor
Ca pentru nu ştiu care dor
Neîntrupat când luna plină
În strai de aur se-nlumină.
   Aşa mi se pare a fi codrul de aer – fermecat de un miracol diafan al păsărilor pe care îl inventează expoziţia de grafică de la Sala „Cecilia Cuţescu-Storck“ a Academiei de Studii Economice din Capitală, expoziţie care poartă semnătura plasticienei Olga Morărescu-Mărginean.
   Să fie întâmplător că întreaga lume de cântătoare a ţinut să refacă pentru cuvântătoarele care suntem cale până la steaua pe arc de cucubeie şi freamăt de frunziş, peste vârf de rămurele când,fără ploaie, fără vânt,/ne purtăm sfioşi prin vreme/clarul florilor de gând?
   Câţi ani i-au trebuit pământului care ne ştie şi lacrima şi cântul spre-a izvodi lumina din cuvântul celui Luceafăr răsărit din liniştea uitării? Timpul nu se măsoară cu umbrele de treceri, ci poate doar cu urma ce-o lasă stelele-n cer deasupra mărilor cât să ne-arate drumul spre noi.
   Tot astfel păsările pictoriţei Olga Morărescu-Mărginean cu al lor miracol, rămase-n miez de iarnă sub cerul de la noi (ce dacă amintitul cer nu e decât plafonul unei săli de expoziţii?) răstălmăcesc culoare, parfum, sunet din cel mai înalt cântec al verbului românesc zidit în miezul cald al limbii Eminescu.
   Ca să vă convingeţi, treceţi până la 12 februarie 2012 pe la Palatul ASE – clădirea veche.
   Dacă păsările de acolo vor prinde să cânte, ascultaţi-le cu sufletul. Şi tot cu el priviţi-le! Sunt alcătuiri diafane ale unui miracol care ţine de zbor, dar e cu mult mai mult – e zbor-cădere întru eterna înălţare a păsării-suflet din dorul lutului de-a fi mai lângă cer.
   E cânt-tăcere veghind răsărit de luceferi din umbra de cetini.
   E culoare de foste lacuri tresărind în ceruri albe sau de floare albastră când totuşi este trist în lume.
   E Paradisul de lângă noi care-şi caută, în noi chiar, răsfrângere, culoare, ecou.
   Altfel cum ar pricepe neînţelesul gând ce străbate cânturile?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.