Newsflash
Cultură

Gânduri ale unui alt călător

de Dr. Cornelia TÎRÎŞ - mai 2 2012
Gânduri ale unui alt călător
   Onorând aşteptarea ca „stare de veghe“, această scurtă recenzie îl prezintă pe laureatul din 2011 al diplomei de excelenţă a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă: dr. Gh. M. Petre Frăsineanu. Volumul VIAŢA ŞI MOARTEA ÎN STAŢII FACULTATIVE, apărut recent, descrie răgazului coordonata sa perenă. „Staţia“ călătoreşte către spirit, pornind din universul banal şi reamintindu-ne vorbele lui Constantin Brâncuşi:„La simplité est un but dans l’art“.
   În anul 2000, începând rezidenţiatul de anestezie şi terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, am intrat în familia profesională aflată atunci sub autoritatea dsale. Neobosit, calm, dr. Gheorghe Petre a condus cea mai mare reanimare a ţării fără să-şi uzeze nici măcar o clipă zâmbetul. Căci este nevoie de multă forţă pentru a râde zilnic morţii în nas. Pentru mine, întru­chipează şi azi izvorul profund românesc al „hazului de necaz“. La un congres fiind, l-am întrebat, după ieşirea la pensie, de ce nu a mai venit pe la spital. Răspunsul a venit prompt şi mucalit: „Ce, domnişoară, n-am ve­nit destul cincizeci de ani la spital? Sau îţi pare rău că am scăpat cu viaţă?“. Fără să fie o structură profund religioasă, dr. Gh. Petre a primit „de Sus“ binecuvântarea unei vieţi lungi şi roade spirituale deosebite: pictura şi scrisul.
   Cartea de faţă se constituie ca expresie sublimă a calităţii fundamentale a autorului: aceea de martor existenţial. Chiar dacă în prefaţă se afirmă că „gărzile de noapte“ şi „gravitaţia Pământului“ au scurtat viaţa medicilor de la Floreasca, doctorul Petre primeşte timpul biologic necesar pentru a consemna despre ideea de răgaz, despre viaţă şi moarte şi despre miraculoasa lor succesiune.
   „Preceptele scrise au fost şi sunt necesare pentru asigurarea convieţuirii şi îmblânzirii vieţii terestre“ – iată crezul autorului. Cartea se sprijină profund pe definiţia spiritualităţii, care pare a fi „responsabilă de existenţa vieţii pe Pământ“. Spiritul „se aseamănă cu forţele energetice care ţin Pământul şi planetele universului sudate“.
   Găsim, de asemenea, raiul şi iadul, inedit definite de autor ca părţi ale vieţii umane. În prima parte a călătoriei sale, Adam se află în rai, în deplinătatea forţelor, ca mai apoi să descrească fizic şi intelectual, intrând în iad. Moartea nu aduce nimic tragic, ci „stă în jurul vieţii pentru a interveni în timp util pentru asanarea resturilor rezultate după sfârşitul ei“. Se comportă „bezmetic“, dar „are sprijinul vieţuitorilor“.
   Interesantă este şi percepţia conexiunilor între universul uman şi lumile celorlalte creaturi. Astfel, „toate fiinţele Pământului născute din sămânţă au sentimente asemănătoare omului“, cu condiţia „ca acesta să fie preocupat de a le descoperi, de a intra în intimitate şi în rezonanţă cu psihicul lor“. Sensibil la dimensiunea fantastică a întocmirii naturii, dr. Gh. Petre afirmă că „fenomenele universale susţin credinţele inventate pe Pământ“.
   O lectură mai mult decât interesantă, o carte fără eroi sau amănunte picante, un text scurt, făcut anume pentru cititorii grăbiţi din viitor. Ne aflăm, fără îndoială, în faţa unui document, dar şi a unei cărţi-zâmbet şi portret. Astfel se zugrăveşte, cu umor, pe el însuşi, medicul Gheorghe Petre, trăitor al unei jumătăţi de veac la „punctul zero“ al medicinii intensive.
   „Sunt la vârsta când se pare/De-am să mor e şi normal/C-am trăit în disperare/Şi-am muncit cam anormal.“
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe