Newsflash
Cultură

Gânduri despre colecționar

de Dr. Raluca BULEA - oct. 2 2015
Gânduri despre colecționar
     Mulți dintre cei care au ales să îmbrățișeze profesia medicală au avut în paralel dorința, și poate de-a dreptul nevoia, de a dedica ceva din timpul lor liber unei forme de manifestare artistică. Au ales să scrie, să picteze, să interpreteze muzică clasică ori, atunci când nu au simțit o atât de mare chemare spre creație, au ales să îi sprijine pe artiști, devenind colecționari, găsindu-și un răgaz pentru a căuta tihna în admirarea lucrărilor artiștilor profesioniști.
     Mergând mai departe cu generozitatea, au hotărât ca după trecerea lor la cele veșnice colecțiile să intre în patrimoniul muzeal. Așa se face că astăzi ne putem bucura de picturile, sculpturile și celelalte obiecte de artă pe care reputatul chirurg prof. dr. Ion Chiricuță, al cărui nume stă pe frontispiciul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, le-a adunat de-a lungul existenței sale, pentru a le dona, spre sfârșit, Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad, orașul său natal. Acolo a considerat el că vor fi cel mai bine puse în valoare și vor sta expuse, nu stocate și uitate în vreun depozit.
     Cum însă drumurile noastre, ale celor din Capitală, nu ajung prea des în zona județului Vaslui, de altfel greu încercat din punct de vedere economico-social, fiul colecționarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, și-a dorit foarte mult să aducă și la București operele de artă adunate de tatăl său într-o viață, măcar pentru o perioadă de timp. Așa se face că până la sfârșitul lui septembrie, încă avem posibilitatea să ne delectăm cu „Comori de artă din colecția Ion Chiricuță“, expoziția deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă, loc în care sunt puse în valoare și alte colecții pe care proprietarii lor au decis să le ofere concetățenilor.
     Ceea ce putem admira acum sunt în primul rând tablouri ale celor mai de seamă reprezentanți ai picturii românești moderne, care au creat la sfârșitul secolului XIX și în secolul XX, mulți fiind contemporani cu colecționarul. Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato, Corneliu Baba, Dumitru Ghiață, Marius Bunescu, Ștefan Dimitrescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ștefan Luchian sunt o parte din numele pe care le regăsim pe simeze, cu lucrări abordând teme diferite: interioare românești, naturi moarte, portrete, peisaje urbane sau scene din natură, fiecare în parte atrăgându-i la un moment dat atenția profesorului Chiricuță și câștigându-și afecțiunea. Alături de ele, câteva sculpturi semnate de maestrul Ion Irimescu, scoarțe și lăzi de zestre românești, dar și obiecte de mobilier, tapiserii franțuzești și tablouri aparținând școlilor din vestul Europei, datând din secolele XVII–XIX. Dintre toate operele expuse, se remarcă portretele colecționarului: două versiuni pictate de Corneliu Baba, și un bust creat de Ion Irimescu.
     Odată cu expoziția a fost lansat și un catalog al colecției, semnat de tânărul critic de artă Adrian Buga, editat în condiții grafice excepționale în ediție de lux, care însă au atras după sine și costuri ce vor face volumul practic inaccesibil publicului larg. Însă pentru a motiva suplimentar efortul de a face o vizită la muzeu, vă oferim în final câteva gânduri și amintiri despre colecționar, așa cum a avut amabilitatea să ni le împărtășească prof. dr. Ion-Christian Chiricuță.
    – Ce reprezintă pentru dv., fiul lui Ion Chiricuță, vernisajul acestei expoziții la București?
   – E o retrăire și o aducere în viață a tatălui meu.
    – Din tot ceea ce putem vedea aici, care erau lucrările pe care tatăl dvs. le aprecia în mod deosebit sau față de care se simțea mai apropiat?
     – Eu cred că avea o apropiere față de fiecare tablou. Fiecare lucrare are o poezie a sa și o întâmplare. De exemplu, tablourile lui Ștefan Dimitrescu („Bucătărie la țară“ și „Interior țărănesc“). Atunci când le-a cumpărat a ținut trei zile tablourile pe un scaun, uitându-se la ele și zicând „în aceste tablouri este copilăria mea, eu am nevoie de ele“. Sau când a achiziționat un Luchian, a făcut-o pe măsura posibilităților sale financiare (de aceea nu există niciun Grigorescu în colecție), dar le îndrăgea pe fiecare în parte. Unele lucrări au fost făcute la comandă, cum este cazul tabloului semnat Corneliu Baba – „Concetățenii“. Când veți vedea filmul făcut de domnul Buga, cu textul citit de Adrian Păduraru (un DVD despre aceeași colecție, care urmează a fi lansat – n.r.), despre acest tablou, veți vedea cum se creează acel om-frică. Am fost și eu așa. De aceea am și plecat din țară, din cauza acestui sentiment prin care am trecut, pe care am reușit să îl depășesc pentru a mă putea întoarce.
     – Când își găsea un chirurg dedicat meseriei sale timp să contemple aceste tablouri?
     – În copilăria mea, tablourile erau acasă, ne cam „înecam“ în ele, căci locuiam într-un spațiu foarte restrâns, alături de alte rude, dar el trăia și era absorbit de aceste lucrări. Când mergea în sala de operație se gândea la Petrașcu, Ciucurencu, Baba ori Șirato, la tehnica lor. Sunt convins că atunci când opera își derula în minte aceste picturi, după cum alți chirurgi nu operează decât pe muzica unor mari compozitori clasici, numai în atmosfera lor, astfel găsindu-și concentrarea. De altfel și colectivul lui era deosebit, noi eram ca o familie, iar pictura era parte din acest colectiv, fie că veneau la noi acasă, fie că unele picturi erau expuse pe coridoare, pentru ca cei care lucrau acolo să simtă că le aparțin și lor într-o anumită măsură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe