Newsflash
Cultură

Gemele din cotidian

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 11 2012
Gemele din cotidian
   Încercând o sortare analitică a dimensiunilor şi a conţinutului evenimentelor existenţiale, se poate spune că unele sunt dramatice, altele eroice, grandioase, miraculoase, fantastice, insolite, astfel că şi modul lor de redare artistică le este specific. Dacă răspundem afirmativ la constatarea că şi etajera cotidianului are „bibelouri“, vom accede la o artă care le pune în valoare.
   Lucrul acesta este făcut de versurile semnate de Honorina Ina Chitic în placheta FĂRĂ TIHNĂ. Pe ce s-ar baza înţelegerea lor ca o poezie a cotidianului? Pe faptul că adoptă reliefurile cele mai pronunţate ale acestuia, primul dintre ele fiind simplitatea, care exclude ornatul şi procesarea barocă. Altul este firescul afectiv, care exclude emfaza, edulcorarea şi sentimentalismul jenant. În sfârşit, la Honorina Chitic se poate preţui în cea mai mare măsură conciziunea, exprimarea lapidară, ce conduc – aşa cum a arătat, la lansarea volumului, scriitorul
   C. D. Zeletin, preşedintele Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România – la încadrarea în versiunea gnomică. Iată câteva exemple: „Celebritatea postumă/este mult/facilitată/ de/absenţa rivalilor“ („Rivalii şi celebritatea“) sau: „Nepreţuită/ CLIPĂ/Clipa cea mare/când eşti mândru/de tine însuţi“ („Happy day“), la care se pot adăuga lapidarele „Senectute 1“ şi „Senectute 2“. Dar poeta are şi o serie de cugetări în versuri formulate în stil gnomic, care se referă la intimitatea proprie de înţelepciune tristă, cu temporalitate: „Timpul pleacă/timpul vine./La mine/doar pleacă“ („Timpul“) sau supusă hazardului: „Unii au noroc/alţii/sunt ca mine“ („Unii şi eu“).
   Din prima secţiune a culegerii, „Masca Adevărului“, este de reţinut pentru simplitatea demonstraţiei poemul „Nimic mai uşor“, care alunecă precum picăturile de apă ale izvorului pe muşchi: „Din minciunile/mele/şi minciunile/tale/vom face/un minunat/buchet multicolor/pe care îl vom/prezenta/celorlalţi/ drept ADEVĂR./Nimic/mai uşor“. Impasibilitatea şi poate pasivitatea nordică sunt măiestrit pilduite în versurile „La supărare“, din secţiunea a doua. Din partea a treia şi a patra am citat „gemele“: „Unii şi eu“, „Rivalii şi celebritatea“, „Happy day“, respectiv „Senectute 1“, „Senectute 2“ şi „Timpul“. Placheta mai cuprinde încă trei grupări: „Înstrăinaţii“, „Confesiuni“ şi „Prietenie“.
   Ce anume atrage cititorul care are în mână cartea de versuri lansată recent de Honorina Ina Chitic? Fără îndoială, elanul fără tihnă al poetei de a străbate ceaţa şi bruma existenţială cu care se confruntă şi pe care le risipeşte cu înţelepciunea gnomică a unei tristeţi umezitoare a peisajului cotidian interior.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe