Producţie germană filmată în mare parte în România după o poveste americană, Tom Sawyer este o ecranizare ce poate fi plasată în afara timpului, oriunde în lume, ne asigură dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

"> Generaţia „Tom Sawyer“ - Viața Medicală
Cultură

Generaţia „Tom Sawyer“

de Ilinca BELCIU - oct. 18 2012
Generaţia „Tom Sawyer“

Producţie germană filmată în mare parte în România după o poveste americană, Tom Sawyer este o ecranizare ce poate fi plasată în afara timpului, oriunde în lume, ne asigură dna Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

O experienţă cinematografică de neratat!

 

   Cum să convingi alţi copii să vopsească gardul unei grădini în locul tău? Cum poţi câştiga inima fiicei judecătorului din oraş? Cum să scapi de negi noaptea, într-un cimitir, înconjurat de o pisică moartă şi de diavol? Ce se întâm­plă dacă încalci un jurământ? Întrebările lui Tom Sawyer i-au stârnit, de fapt, şi pe distribuitorii români ai filmului: cum pot motiva şi mobiliza publicul să vadă un film european când oferta celor hollywoodiene este cu mult mai generoasă şi insistentă? Pentru că, din păcate, genul acesta de filme educative nu beneficiază de atenţia publicului, întrucât i se livrează prea multe producţii americane, în format fast-food, iar accentul se pune deopotrivă pe violenţă şi serioase cam­panii de market­ing. Altfel spus, pe lucrurile care se vând uşor şi repede. Dar pro­ducţia germană filmată în propor­ţie de 50% şi în România – da, casa mătuşii Polly a fost construită de la zero în apro­piere de Breaza, într-un peisaj rupt din poveste – trebuia comuni­cată altfel pentru a ajunge la public, care merită să vadă filme bune. Astfel s-a născut o cam­panie foarte fru­moasă: 20 de perso­nalităţi din lumea cultu­rală, a showbiz-ului, precum şi din social media au participat la o scurtă şedinţă foto în care au dat viaţă personajelor Tom Sawyer şi mă­tuşa Polly. O cam­panie lansată cu o lună înainte de pre­miera filmului. Aşadar, per­sonajele lui Mark Twain au ajuns şi în România, iar publicul a avut posibilitatea să le redescopere.
Milioane de copii au crescut cu aven­turile şi poznele lui Tom Sawyer. La mai bine de 130 de ani de la prima publicare, cartea lui Mark Twain continuă să fie una dintre cele mai cunoscute şi fascinante poveşti pentru copii din toată lumea. Oricine a citit cartea, cu siguranţă şi-a dorit să fie precum Tom: descurcăreţ, să evite cu precizie încurcăturile, să trăiască aventuri nemaipomenite şi nemaiîntâlnite în fiecare zi, iar peste toate acestea, să aibă un prieten ca Huck Finn! E genul de poveste care îţi aduce zâmbetul pe buze la orice vârstă, copil sau adult. Iar Louis Hofmann este de-a dreptul delicios în rolul lui Tom: i se potriveşte mănuşă atâta vreme cât are zâmbetul ştrengar şi este zglobiu! Pe de altă parte, mătuşa Polly din noua ecranizare este tânără şi independentă (interpretată de Heike Makatsch), o luptătoare cu principii morale solide de la care nu se abate defel. Da, Tom Sawyer-ul propus de regizoarea Hermine Huntgeburth şi scenaristul Sascha Arango au făcut în aşa fel încât povestea să funcţioneze excelent drept un mix cinematografic contemporan, amuzant şi emoţionant.
Filmul vorbeşte despre bucurie, dragoste, prietenie, aventură, libertate, curaj şi, pe lângă toate acestea, despre frică. Este, într-un fel, despre dorinţa de a evada şi a experimenta ceva pe cont propriu. Este povestea clasică, în care te regăseşti la orice vârstă. Asociezi povestea lui Tom cu atitudinea faţă de libertate în general, undeva departe de restricţiile impuse de societate. Filmul are marea calitate de a putea fi plasat în afara timpului, în orice colţ al lumii. Vorbim de conflicte morale serioase, precum şi de perspectiva amuzantă, ironică asupra vieţii. Redă magia bâlciului, a sălbăticiei, farmecul casei des­prinse din poveşti, sensibilizează publicul prin istoria lui Huck sau a indianului Joe, chiar şi prin imaginea mătuşii Polly care creşte singură copiii.
Fie că vorbim de vioiciunea lui Tom sau Huck, ori de relaţia lor, filmul transmite încă din primele secvenţe o chimie puternică între cele două personaje. Ambiţia lor de a demonstra nevinovăţia lui Muff Potter merge până în pânzele albe şi vor fi puşi în situaţia de a încălca promisiuni, lucru pueril şi totuşi atât de profund. Sunt copii care se maturizează înainte de vreme: ajung să dea nas în nas cu moartea, să primească serioase lecţii de moralitate, să înţeleagă cât de periculoasă poate fi răzbunarea, să trăiască experienţe esenţiale pentru felul în care văd şi simt lumea. Iar toate lucrurile acestea serioase sunt scoase la iveală prin intermediul nenumăratelor năzbâtii: Tom şantajează copiii, îi convinge să muncească în locul său, se ceartă cu fratele său Sid, nu ţine cont defel de indicaţiile mătuşii Polly. Secvenţa din biserică, atunci când toată lumea îl jeleşte, reprezintă unul dintre momentele revelatorii pentru năstruşnicul Tom Sawyer: de abia atunci realizează cu adevărat cât de mult înseamnă pentru familia sa. Cum explicaţiile sale erau întotdeauna mai bune, de cât curaj putea da dovadă şi cum, în ciuda certurilor cu Sid, acesta şi-ar fi dorit din tot sufletul să fie ca el. Tom Sawyer este una dintre cele mai frumoase poveşti pentru copii şi reprezintă prima apariţie a unui băiat rău şi totuşi bun.
Interpretarea celor doi băieţi i-a impresionat pe regizoarea Hermine Huntgeburth şi pe producătorii filmului, care au făcut tot posibilul, într-un timp extrem de scurt, să adune finanţarea necesară continuării poveştii. Astfel, în timp ce Tom Sawyer se lansa în cinematografele din Germania, echipa termina filmările la Huck Finn, în Delta Dunării.
Tom Sawyer e un film-delicatesă, care cu siguranţă vă va binedispune! Din 12 octombrie în cinematografe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe