Newsflash
Cultură

Ghid de „navigaţie“ în neurochirurgie

Ghid de „navigaţie“ în neurochirurgie
Patologia neurochirurgicală este cunoscută din ce în ce mai mult în principal datorită multiplelor cunoştinţe acumulate în domeniul geneticii, a examinărilor de laborator ce ţin de modificările anatomopatologice şi de imunohistochimie şi a progreselor realizate în domeniul tehnicilor de evaluare imagistică cerebrală şi spinală. Un alt progres important este cel privind tehnicile de abordare chirurgicală a leziunilor care afectează sistemul nervos central şi periferic.
Desigur că pregătirea studenţilor şi a medicilor rezidenţi neurochirurgi trebuie să fie în concordanţă cu apariţiile editoriale dedicate din spaţiul publicistic autohton, completate cu studierea datelor din literatura internaţională de specialitate. Literatura neurochirurgicală, ca de altfel şi în alte specialităţi medicale, abundă în publicaţii şi uneori este dificil de a le distinge pe cele cu aplicabilitate facilă în practica zilnică, cu o colecţie de termeni şi definiţii pe de o parte, succintă, dar nu incompletă  şi, pe de altă parte, care să acopere un spectru larg de patologie. Este necesar ca studenţii medicinişti, medicii rezidenţi şi, de ce nu, chiar medicii specialişti şi primari să aibă la îndemână un „pocket-book” cu elemente esenţiale ale acestei discipline atât de sofisticate, dificile şi controversate, pentru a putea face faţă provocărilor care îi aşteaptă în faţa unor cazuri din ce în ce mai complicate.
Elementul esenţial ce trebuie să guverneze activitatea medicală neurochirurgicală este nevoia stringentă de a asigura o calitate a vieţii adecvată pacienţilor. La acest moment pot fi efectuate cu succes intervenţii chirurgicale la nivelul întregului sistem nervos central. Pot fi abordate, în siguranţă, aproape toate zonele  şi  regiunile, însă o exereză completă a leziunilor situate în anumite zone poate determina sechele importante, din punct de vedere funcţional. Unele intervenţii intempestive şi insuficient de bine planificate pot avea rezultate finale cu dizabilităţi severe pentru pacienţi, foarte greu şi, de cele mai multe ori, parţial recuperabile. De aceea, uneori, abstinenţa de la orice gest chirurgical se poate dovedi o atitudine corectă.
Unul din marile avantaje ale neurochirurgiei moderne îl reprezintă posibilitatea de a avea la dispoziţie elemente de diagnosticare paraclinică, nu doar imagistică, foarte sofisticate şi extrem de utile: IRM avansată cu realizarea de secvenţe angioRM şi IRM funcţional, DTI (diffuse tensor imaging) pentru vizualizarea traiectelor principalelor fibre funcţionale. Mai mult, aceste tehnici sunt minim invazive. Un alt mare progres al neurochirurgiei actuale îl reprezintă multitudinea de facilităţi intraoperatorii, în continuă dezvoltare, care ameliorează tehnica chirurgicală: microscoape operatorii foarte performante, tehnicile stereotactice şi de neuronavigaţie, DTI şi posibilitatea de efectuare de examinări IRM intraoperator şi imediat perioperator. Şi domeniul neurochirurgiei spinale s-a dezvoltat rapid prin tendinţa din ce în ce mai mare de a utiliza tehnici minim invazive, aplicabile sub microscop operator şi cu capacităţi din ce în ce mai mari de a utiliza şi tehnici de neuronavigaţie.
Un alt domeniu important de patologie neurochirurgicală este reprezentat de afecţiunile vasculare malformative ale sistemului nervos central, în al căror protocol terapeutic sunt din ce în ce mai mult implicaţi şi specialiştii în radiologie intervenţională şi radiochirurgie, prin utilizarea de tehnici complementare şi, uneori, în cazul localizărilor cu grad ridicat de risc de abord chirurgical, chiar de înlocuire a abordului deschis al leziunilor.
Toate aceste elemente, şi nu numai, sunt menţionate şi ilustrate în cuprinsul Cursului de neurochirurgie, al căror autori sunt conf. dr. Dumitru Mohan, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea şi dr. Aurel George Mohan, publicată la Editura Universităţii din Oradea, care poate reprezenta un real ghid pentru tinerii neurochirurgi în formare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe