Newsflash
Cultură

Ghid de referinţă în medicina dentară

de - dec. 9 2014
Ghid de referinţă în medicina dentară

Am primit la redacţie patru recenzii la aceeaşi carte. Din cauza spaţiului limitat, publicăm doar fragmente din acestea, lăsând cititorii să descopere pe larg conţinutul volumului, lecturându-l.

 

Instrument indispensabil

Rod al colaborării ştiinţifice dintre personalităţi remarcabile ale farmacologiei din România şi Republica Moldova, Farmacoterapia afecţiunilor stomatologice, ediţia a III-a revăzută şi completată, apărută la Editura „Tipografia Centrală“ din Chişinău, sub redacţia prof. dr. Victor Ghicavîi, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ Chişinău şiprof. dr. Mihai Nechifor, de la UMF „Grigore T. Popa“ Iaşi, se constituie într-un ghid preţios al introducerii şi perfecţionării în domeniu.
Literatura de specialitate din medicina dentară modernă enunţă ca un adevăr peremptoriu influenţa bolilor generale în iniţierea, evoluţia şi particularităţile de tratament ale afecţiu­nilor din sfera cavităţii bucale. Studii tot mai numeroase susţin însă şi paradigma prin care acestea, în special afecţiunile parodonţiului marginal, pot creşte riscul de instalare a unor boli generale, mai ales cardiovasculare, neurodegenerative, pulmonare, naşteri premature prin patogeni parodontali viabili, lipopolizaha­ridul biofilmului gingival şi citokinele proinflamatorii din structurile inflamate.
Cartea îşi propune să prezinte elementele de bază ale farmacologiei clinice ca punte de legătură între farmacologia fundamentală şi cea terapeutică pentru prescrierea şi folosirea  pe baze ştiinţifice, raţionale, a medica­mentului în medicina dentară. Autorii pun accent pe datele oferite de medicina translaţională în adaptarea corectă a datelor experimentale în practica clinică în condiţii de eficienţă crescută şi de siguranţă pentru bolnav. Datele teoretice şi aplicative ale farmacologiei clinice sunt prezentate pe larg din perspectiva farmaco­cineticii, farmacodinamiei şi farmacogeneticii clinice, alături de cercetările privind implementarea în practica terapeutică a medicamentului nou şi a interacţiunilor medicamentoase.
Un spaţiu generos este atribuit caracteristicilor farmacologice ale medicamentelor de bază utilizate în stomatologie. Astfel, cititorii sunt informaţi cu acribie ştiinţifică despre medicamentele cu influenţă asupra sistemului nervos central, cele antialergice şi imunomodulatoare sau cu acţiune asupra coagulării, remineralizării şi chimioterapicele. Caracterul aplicativ al acestui ghid se conturează şi întregeşte prin prezentarea medicamentelor cu acţiune asupra mucoasei cavităţii bucale, a dinţilor şi parodonţiului marginal. De asemenea, aparatul bibliografic adecvat conţinutului bogat în referinţe ştiinţifice îi va asigura o deplină şi meritată recunoaştere în literatura de specialitate a medicinii dentare. Lucrarea se încheie cu un spaţiu amplu referitor la farmacoterapia în chirurgia oro-maxilo-facială, complicaţiile tratamentului medicamentos şi farmacovigilenţa privind efectele adverse şi afecţiunile cavităţii bucale provocate de medicamente şi alte substanţe biologic active.
Lucrarea se adresează studenţilor, rezidenţilor şi medicilor stomatologi preocupaţi de iniţierea, aprofundarea şi reînnoirea cunoştiinţelor de specialitate din domeniul farmacologiei aplicate în medicina dentară.

Prof. dr. Anca Silvia DUMITRIU, UMF „Carol Davila“ Bucureşti

 

Un tratat al prieteniei

 

   În cabinetul dentar, uneori medicul este nevoit să gestioneze o urgenţă medicală. Mai mult, pacienţii cu afecţiuni dentare ar putea fi sub tratament cu medicamente ce ar putea avea implicaţii oro-dentare sau care ar putea interacţiona cu cele prescrise de dentist. Ca atare, o cunoaştere aprofundată a farmacologiei clinice, cu accent pe anumite aspecte, este necesară medicului dentist.
   Tratatul de faţă este rodul colaborării între specialişti de renume, cadre didactice de la USMF „N. Testemiţanu“ Chişinău şi UMF „Grigore T. Popa“ Iaşi. În lista autorilor se regăsesc nume importante ale societăţii academice din ţările surori: profe­sorii Victor Ghicavîi, Mihai Nechifor, S. Sârbu, D. Şcerbatiuc, conferenţiarii N. Bacinschi, L. Turcan, L. Podgurschi, toţi specialişti farmacologi sau din domeniul stomatologiei.
   Cartea cuprinde opt capitole. În primul sunt incluse principii generale despre farmacologia clinică. Într-un capitol vast, intitulat „Caracteristica farmacologică a medicamentelor de bază utilizate în stomatologie“, sunt incluse clasele de medicamente ce influenţează durerea prin mecanism nervos central şi periferic, sedative, anxiolitice, neuroleptice, antidepresive, medicaţia sistemului colinergic, a sistemului adrenergic, antiinflamatoare nesteroidiene şi steroidiene, antialergice şi imunosupresoare, anticoagulante şi hemostatice, medicamente ce influenţează procesele metabolice, antibiotice, antimicotice şi antivirale. Din capitolul 3 începe propriu-zis farmacoterapia afecţiunilor oro-dentare. Sunt descrise medicamentele cu acţiune asupra mucoasei cavităţii bucale şi pulpei dentare, se specifică farmacoterapia afecţiunilor dinţilor şi paradonţiului, afecţiunilor mucoasei bucale, este descris tratamentul bolilor inflamatorii din patologia chirurgicală oro-maxilo-facială. În penultimul capitol sunt descrise complicaţiile tratamentului medi­ca­mentos, iar în ultimul, autorii prezintă noţiuni de farmacovigilenţă şi farmaco­epidemiologie.
    Consider că acest tratat reprezintă baza ştiinţifică şi practică a terapiei prin medicamente în medicina dentară, prin care medicul dentist este capabil să acceseze informaţii despre noi medica­mente şi să comunice inteligent cu alţi profesionişti folosind corect noţiunile farmacologice.

Prof. dr. Florica POPESCU, UMF din Craiova

 

Farmacoterapia în medicina dentară

 

    Cartea reprezintă o adevărată monografie în domeniul farmacoterapiei stomatologice, fiind în acelaşi timp şi o premieră sub aspectul cuprinsului şi conţinutului ştiinţific, conform achiziţiilor din ultimii ani. Lucrarea cuprinde multitudinea medicamentelor utilizate în prezent în tratarea diferitelor afecţiuni din sfera patologiei specifice stomato­logice, dar şi a celor ce însoţesc aceste maladii şi aparţin patologiei generale (cardiovasculare, gastrointestinale, pulmonare, alergice etc.). În acest tratat se prezintă elementele de bază ale farmacologiei clinice şi modalităţile de utilizare în farmacoterapia medicinii dentare a multor grupe de medicamente. Lucrarea este de mare utilitate pentru studenţi, rezidenţi şi specialişti din domeniul stomatologiei.

Prof. dr. Marioara MONEA, UMF Târgu Mureş

 

Farmacologie clinică pentru medicii dentişti

 

   Farmacoterapia afecţiunilor stomatologice este o carte importantă nu doar prin capitolele de farmacologie clinică, ci mai ales prin cele de practică medicamentoasă în stomatologie, care dau jaloanele de prescriere a medicamentelor la pacientul dentar din odontologie, parodontologie, chirurgie maxilo-facială etc. Pe lângă clasele specifice de medicamente pe care stomatologul le poate folosi şi cu care trebuie să fie familiarizat, cartea descrie pe larg o serie de medicamente care pot afecta sănătatea orală sau modifica comportamentul terapeutic de îngrijire dentară. De asemenea, subliniază faptul că, prin creşterea gamei de medicamente pe care deja le ia pacientul ce vine în cabinetul dentar, creşte riscul interacţiunilor cu medicamentele pe care le prescriu stomatologii. Necesitatea de a menţine o cunoaştere actualizată a farmacologiei clinice şi a terapeuticii medicamentoase şi accesul prin tratat la o sursă de referinţă foarte importantă sunt esenţiale pentru a asigura servicii stomatologice în condiţii de siguranţă. De aceea, recomand ca fiecare medic dentist să aibă în biblioteca proprie această carte.

 

Conf. dr. Sanda Mihaela POPESCU, UMF din Craiova

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe