Newsflash
Cultură

Ghid practic chirurgical

de Prof. dr. Adrian ALDEA - oct. 2 2015
Ghid practic chirurgical
     În țările occidentale și de peste ocean există o preocupare deosebită în legătură cu problema bolnavului chirurgical grav. Pe marginea acestei problematici au fost publicate monografii și articole de revistă și s-au organizat cursuri de perfecționare. În literatura medicală românească, după știința noastră, prima lucrare de acest fel este volumul Bolnavul chirurgical grav ghid practic publicat recent, în ediție bilingvă, la Editura „Gr. T. Popa“ a Universității de Medicină și Farmacie din Iași, autori fiind Cristian Dragomir și Raluca Dragomir. Lucrarea este prefațată de două personalități notorii ale chirurgiei contemporane, profesorul Irinel Popescu, membru al Academiei Române și Sir Miles Irving, profesor emerit de Chirurgie al Universității din Manchester.
     Bolnavul chirurgical grav este cel aflat în iminență să-și piardă viața din cauza unei afecțiuni chirurgicale. Progresul medicinii permite însă, în prezent, acordarea asistenței în cazurile considerate altă dată irecuperabile precum marele vârstnic cu multiple și grave comorbidități ca urmare a creșterii duratei medii de viață ori politraumatizații grav din accidente rutiere.
     Autorii pornesc de la ideea, subliniată de altfel și de profesorul Sir Miles Irving în versiunea în limba engleză, că pentru un chirurg modern nu este suficient să știe să opereze. Cu toate subramurile medicale – ATI, Medicina de urgență – și fără a se substitui specialiștilor din aceste specialități, chirurgul trebuie să posede cunoștințe și deprinderi care să-i permită să îngrijească eficient bolnavul grav de la internare până la externarea din spital. Lucrul cel mai important este să-și asume, atunci când este cazul, răspunderea de coordonator al echipei multidisciplinare implicată în tratamentul unui asemenea bolnav și să fie responsabil de traseul urmat de pacient în cursul internării. Pornind de la această idee, autorii aduc la dispoziția cititorului cunoștințele necesare îngrijirii bolnavului chirurgical grav pre- și postoperator.
     Cartea, structurată în capitole bine organizate, capătă caracterul unui ghid practic, intenție mărturisită și de autori. În primul capitol este definit bolnavul chirurgical grav, fiind expuse criteriile conform cărora este identificat. Este prezentată în continuare relația dintre stările de gravitate și funcționarea principalelor aparate și sisteme: respirator, circulator, excretor și digestiv. Autorii privesc aceste relații în mod original, sub dublu aspect – al stărilor de gravitate determinate de afectarea aparatului respectiv însuși (de exemplu insuficiența respiratorie determinată de pneumotoraxul cu supapă – sufocant – în traumatismele toracice) și situațiile în care aparatul respectiv este doar victima unor suferințe grave cu alte localizări (de exemplu insuficiența respiratorie din șocul septic de diverse etiologii). În același mod sunt tratate și măsurile terapeutice, acestea constând în tratamentul simptomatic inițial de urgență pentru manifestările care pun viața în pericol, indiferent de cauza lor, și tratamentul etiologic definitiv.
     În capitolul consacrat aparatului digestiv, este expusă pe larg o problemă relativ neglijată în spitalele noastre, și anume nutriția bolnavului chirurgical. Este subliniată importanța stării de nutriție în evoluția stărilor de gravitate și sunt prezentate măsuri practice utile pentru rezolvarea stărilor de subnutriție.
     Următoarele două capitole prezintă o pondere majoră în problematica bolnavului chirurgical grav: sepsisul și politraumatismele, tratate în același mod pragmatic, cu accent pe măsurile terapeutice. Antibioticoterapia ocupă un loc important în capitolul dedicat sepsisului.
     În finalul cărții, autorii introduc două capitole noi cu privire la probleme în general neglijate de chirurgi în practica curentă: managementul durerii și comunicarea. Este demonstrată influența durerii asupra evoluției bolnavului chirurgical, iar în privința comunicării, autorii atrag atenția asupra importanței acesteia cu bolnavul și anturajul lui din punct de vedere juridic, medical și umanitar, dar și comunicării între membrii echipei.
     Păstrându-și caracterul de ghid practic, noțiunile teoretice sunt sumare, reduse la strictul necesar înțelegerii etiologiei, patogeniei și tratamentul stărilor de gravitate. Problemele de tehnică chirurgicală sunt de asemenea limitate la abordul venei cave superioare via jugulara internă, cateterismul vezical suprapubian și enterostomia de alimentare a minima. În lipsa kit-urilor speciale pentru cateterismul suprapubian (cistocat) și pentru enterostomia a minima, autorii recomandă soluții improvizate. Pentru a sublinia expunerea și a facilita asimilarea cuprinsului, sunt prezentate numeroase cazuri clinice, dovadă a experienței profesionale a autorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe