Newsflash
Cultură

Ghid practic pentru diabetologia pediatrică

de Prof. dr. Romulus TIMAR - iul. 19 2017
Ghid practic pentru diabetologia pediatrică
     Volumul Insulinoterapia în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr a fost scrisă de prof. dr. Viorel Șerban, membru titular al Academiei de Științe Medicale, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, cu supraspecializare în diabet pediatric, în colaborare cu doi medici primari diabetologi: conf. dr. Adrian Vlad, de la UMF „Victor Babeș” Timișoara, și dr. Florentina Fiera, de la Centrul medical de evaluare, terapie, educație medicală specifică și recuperare „Cristian Șerban” Buziaș.
     Prima de acest gen din România, cartea a fost concepută ca îndrumar practic pentru tinerii medici pediatri și diabetologi interesați de tratamentul diabetului pediatric, precum și pentru tinerii pacienți și pentru părinții copiilor suferinzi de această boală. Apariția unei astfel de cărți a fost necesară și justificată de complexitatea și dificultatea conducerii insulinoterapiei, de calitatea încă nesatisfăcătoare a controlului glicemic, de progresele înregistrate în acest domeniu, în ultimii ani, precum și de numărul mereu crescând al cazurilor de diabet de tip 1 la copil și tânăr în România. Informațiile oferite, precum și modul cum sunt prezentate răspund dezideratului propus: învățarea și perfecționarea modului de aplicare a tratamentului cu insulină.
     Cartea este structurată în 15 capitole. Primul cuprinde noțiuni actuale referitoare la controlul glicemic, cu particularități în funcție de vârstă. Se insistă asupra principalilor indicatori, și anume valorile glicemice (pe termen scurt) și hemoglobina glicozilată (pe termen lung). Urmează secțiunea rezervată autocontrolului glicemic. Majoritatea pacienților obțin informații despre valorile lor glicemice cu ajutorul glucometrelor. În ultimii ani, însă, senzorii glicemici în timp real și-au dovedit utilitatea, datele furnizate de aceștia contribuind substanțial la obținerea unui control glicemic mai bun și la prevenirea și combaterea hipoglicemiilor. Trei dintre capitolele cărții sunt dedicate unor informații generale privind insulina: principalele tipuri și caracteristicile lor farmacocinetice și farmacodinamice, regimurile de insulinoterapie și tehnica administrării medicamentului. Tratamentul modern cu pompe de insulină este prezentat într-un capitol aparte. Deși există numeroase sisteme de infuzie continuă cu insulină, este descris în detaliu doar cel mai simplu dintre acestea, folosit de pacienții din România. Hiperglicemiile și modalitatea de corectare a acestora, precum și adaptarea dozelor de insulină în funcție de o serie de parametri cuantificabili (glicemie, cantitatea de hidrați de carbon ingerată și intensitatea efortului fizic) constituie subiectul următoarelor două capitole ale cărții, pacienții găsind aici toate informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie corectă în diverse situații concrete. În continuare, autorii se opresc asupra modalităților de inițiere a tratamentului cu insulină și asupra particularităților terapeutice în eventualitatea în care survine remisiunea, frecventă la pacienții tineri.
     O atenție specială este acordată situațiilor speciale, ca pubertatea, bolile febrile, intervențiile chirurgicale, activitatea fizică, excursiile, weekendul și petrecerile nocturne. Insulina este un medicament ce salvează viața pacienților cu diabet zaharat tip 1, dar poate duce și la apariția unor efecte adverse. Hipoglicemiile sunt, chiar în condițiile unei insulinoterapii moderne administrate pacienților bine instruiți, cel mai frecvent efect advers, fiind tributul plătit pentru un control glicemic foarte bun. Pe lângă acestea, sunt trecute în revistă și alte posibile reacții adverse, mai rare: alergia, infecțiile locale, tulburările de vedere, edemele și lipodistrofia. Ultimul capitol sintetizează principalele măsuri terapeutice care se impun a fi adoptate în funcție de nivelul glicemic, constituindu-se într-un veritabil protocol terapeutic.
     În concluzie, „Insulinoterapia în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr”, scrisă de specialiști cu experiență bogată în domeniu, acumulată într-o instituție specializată (Centrul medical „Cristian Șerban” Buziaș), poate constitui un adevărat ghid practic, atât pentru pacienți și familiile lor, cât și pentru medicii interesați de inițierea și de perfecționarea în diabetologia pediatrică.

 

 

Viorel Șerban, Adrian Vlad, Florentina Fiera – Insulinoterapia în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr. Editura Mirton, Timișoara, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe