Newsflash
Cultură

Ghid practic pentru ortopezi

de Prof. dr. Nicolae GORUN - mar. 4 2014
Ghid practic pentru ortopezi
   Aş începe această recenzie cu câteva aprecieri asupra autorului cărţii, cu scopul de a sublinia personalitatea sa şi activitatea vastă şi utilă pe care o desfăşoară. Conf. dr. Gheorghe Tomoaia este un ortoped cunoscut şi recunoscut pentru contribuţia sa deosebită la dezvoltarea ortopediei româneşti. Este un autor apreciat pentru cărţile sale de specialitate, scrise cu logică perfectă şi claritate, greu de egalat, având totdeauna la bază o largă informare şi la zi. Lucrările sale sunt citate în numeroase cărţi din ţară şi străinătate. Este un membru de seamă al SOROT, prin achitarea obligaţiilor către AMR, încă de la începutul fiecărui an, şi participarea activă, cu comunicări şi conferinţe, la toate manifestările SOROT, SOTO, ATOM, ATORM (congrese, conferinţe, consfătuiri, zile medicale etc.) şi cursuri de specialitate în ţară şi peste hotare. Este un cadru didactic valoros şi cu vechime la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, apreciat de colegi şi de conducerea universităţii, cu numeroase distincţii, diplome şi premii pentru lucrările sale, dovedind calităţi de valoros profesor universitar. Este un cercetător apreciat de lumea ştiinţifică pe plan naţional şi internaţional în domeniul nanostructurilor utilizate în ortopedie (patru granturi de cercetare în calitate de director şi participant în colectivele altor două granturi). În fine, este un coleg cu foarte mult bun-simţ, care a pledat dintotdeauna pentru prietenie, respect şi bună înţelegere între colegi, indiferent de locul lor de muncă şi de gradul profesional şi care a respins totdeauna egoismul, ranchiuna şi duşmănia.
   Cartea pe care a publicat-o anul trecut la Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca se intitulează Ortopedie şi este ediţia a treia, mult lărgită faţă de ediţiile anterioare, cu punerea în valoare a progreselor înregistrate în ultimii ani. Cartea cuprinde 306 figuri, patru tabele şi 12 pagini de bibliografie. Lăsând la o parte introducerea autorului, în celelalte 300 de pagini sunt prezentate şapte capitole dedicate celor mai frecvente boli ortopedice, un capitol special pentru artroscopie şi unul despre diagnosticul radioimagistic în leziunile aparatului locomotor.
   Cele şapte capitole dedicate bolilor ortopedice cuprind: infecţiile osoase, tuberculoza osteoarticulară, tumorile osoase (benigne, maligne, metastaze), leziunile articulare degenerative (coxartroza, gonartroza şi spondiloza), necrozele osoase avasculare (necroze globale, apofizite, epifizite), diformităţile congenitale ale coloanei vertebrale (scolioze, cifoze) diformităţile statice ale piciorului (picior plat, hallux valgus) şi osteoporoza. Evident că, în fiecare capitol, sunt prezentate diformităţile cele mai frecvente şi mai cunoscute pentru informarea studenţilor, instruirea rezidenţilor şi specialiştilor şi îmbogăţirea experienţei medicilor primari, prin aducerea la zi a datelor în domeniu. Prezentarea fiecărei diformităţi cuprinde câteva generalităţi, criterii şi tipuri de clasificare, date clinice şi radiologice, diagnostic pozitiv şi diferenţial, evoluţie, prognostic, complicaţii, precum şi conduita de tratament. Din expunerea fiecărei boli rezultă, în mod foarte clar, valabilitatea concepţiei lui Al. D. Rădulescu, care a spus, cu mulţi ani în urmă, că ortopedia este o disciplină chirurgicală conservatoare şi restauratoare.
   Cele 306 figuri inserate în text, multe personale, altele preluate din literatură, uşurează înţelegerea textului, iar cele 259 de titluri bibliografice demonstrează larga documentare a autorului, precum şi etica informării sale în ceea ce priveşte contribuţia românească la dezvoltarea ortopediei.
   Monografia este importantă prin tematica abordată, stilul logic, precis şi clar, iconografia valoroasă şi informarea deosebit de largă. Este un veritabil ghid practic pentru fiecare ortoped. Ea trebuie parcursă fără grabă, întrucât are un conţinut bogat, care demonstrează înalta valoare profesională, modestia şi etica cercetării, calităţi incontestabile şi permanente în activitatea bogată a lui Gheorghe Tomoaia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe