Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

GLOBALIZAREA: BOLI ŞI MODE

Viața Medicală
Dr. Valeriu MIHĂILĂ vineri, 4 decembrie 2009

Câteva teme se detaşează dintre numeroasele articole interesante din numerele 933, 934 şi 935 ale remarcabilei publicaţii medicale belgiene LE GENERALISTE. Afecţiuni metabolice: Asia sub presiunea diabetului“ – în trecut, DZ tip 2 era considerat o boală occidentală, însă Federaţia Internaţională a Diabetului aprecia că numărul total de pacienţi va depăşi 240 de milioane în 2007 şi 380 de milioane în 2025, 80% din ei fiind originari din ţările cu venituri mici şi mijlocii, iar „peste 60% vor face parte din populaţia asiatică – cel mai important segment al populaţiei mondiale“. (...)

Dacă factorii de risc generali sunt comuni, asiaticii sunt predispuşi în plus, graţie unui thrifty genotype (genotip „de economie“), „consecinţa evoluţionistă probabilă a foametei cu repetiţie în regiunile menţionate“, ca şi faptului că celulele beta pancreatice „asiatice“ sunt mai fragile în caz de insulinorezistenţă. Alternanţa adipozitate–foame agravează situaţia: „Este vorba despre un fenomen epigenetic: subalimentarea mamei nu doar perturbă metabolismul propriu, ci şi influenţează exprimarea anumitor gene, la copil, mai mult decât genele propriu-zise“. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, 8–10% din populaţia asiatică este purtătoare cronică de VHB, favorizând apariţia DZ tip 2 via insulinorezistenţă. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.