Newsflash
Cultură

Grădinile secrete ale lumii

de Paula ROMANESCU - iul. 13 2012
Grădinile secrete ale lumii
   Galeria „Dialog“ din saloanele Primăriei sectorului 2 din Capitală găzduieşte în această vară expoziţia pictorului-arhitect Adrian Stănescu (1936–2007) – Un jardin secret. Licenţiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ Bucureşti (1959), asistent mai apoi la Catedra „studiul formei“ din acelaşi institut, plecat în Elveţia, în 1972, la Zürich, unde a profesat ca arhitect şi, deopotrivă, asistent şi oberassistent la Facultatea de Arhitectură din cadrul Şcolii Politehnice Federale de aici, multipremiat în domeniul arhitecturii şi artelor plastice, artistul a fost un împătimit al frumosului, pe care a încercat la rându-i să-l transpună în desen, acuarelă – imagini ale lumii me­reu schimbătoare, me­reu astfel răsfrântă în jocul luminii, în ochiul privitorului care nu se mulţumeşte cu ideea de trecere, de efemer, ci fixează clipa, înveşnicind-o.
   Miniaturile (peste 100 la număr) din prezenta expoziţie, în marea lor majoritate acuarele, se remarcă prin eleganţa tuşei, imaginile surprinse aducând alături Europa, America, Orientul, Mediterana şi… Dâmboviţa cu a sa cetate care-i este României capitală.
   „Grădina lui secretă“ este când un cartier american, când sudul Franţei, când Parisul cu podurile de peste Sena, când Constanţa noastră, când Lausanne, când Biserica Stavropoleos de lângă noi, când Palatul Patriarhiei (de ce mi s-a părut cupola acestuia ca o căpiţă de fân peste care vor fi trecut cam multe anotimpuri?), când Amster­damul, când Delta Dunării, când nişte cântă­toare înaripate, stăpâne peste lumea fără fron­tiere de sub cer, când o pată tremurândă imaginând un răsărit (apus?) de soare, o singurătate încremenită într-un copac la margine de lume (timp?), într-un peisaj numai culoare, cu ziduri aurii şi acoperişuri de foc spunând de un loc cu oameni de sub alt cer.
   Adrian Stănescu, românul arhitect-pictor s-a format şi a trăit până la 36 de ani în România. Următorii 35 a continuat să spună, din lumea liberă în care a ales să se exileze ca să rămână liber, despre „o ţară frumoasă de la margine de mare unde valurile fac noduri albe/ca o barbă nepieptănată de crai…“, despre nişte locuri – tipar de frumuseţe – fără de care toate locurile frumoase de pe pământul cu oameni nu şi-ar avea comparaţie.
   Şi-a fost anul 2007. Arhitectul-pictor s-a dus să moară puţin. Lucrările sale, ajunse astăzi la Bucureşti, dialoghează cu noi de pe simezele Galeriei Dialog şi, în diafanul liniilor desenului înveşmântat în culoare, descifrăm parfum de taină dintr-un jardin secret care ne ştie.
   Până la 28 august a.c., expoziţia de la Primăria sectorului 2 vă aşteaptă să descoperiţi secretele grădini ale lumii, sub semnătura românului elveţian Adrian Stănescu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe