Newsflash
Cultură

Gravuri contemporane în stil clasic

de Dr. Raluca BULEA - aug. 11 2017
Gravuri contemporane în stil clasic
     Distanța geografică nu mai este un impediment pentru artiștii de pretutindeni de a se exprima artistic, dialoga cultural și chiar descoperi reciproc. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne oferă prilejul ca, trecându-i pragul până la 3 septembrie 2017, să descoperim „O selecție de gravori americani contemporani”, expoziție organizată în cadrul unui schimb cultural româno-american realizat în colaborare cu Blue Hill Art & Cultural Center. În același timp, la sediul partenerului american din Rockland County, Pearl River, statul New York, este prezentă încă din luna mai, și va rămâne pe simeze până în noiembrie, o expoziție colectivă reunind opt gravori români.
     Expoziția de la București, care ne prezintă creațiile a unsprezece artiști de peste ocean, premiate și incluse în colecții de prestigiu ale unor instituții culturale renumite din întreaga lume, se bucură de susținerea Ambasadei SUA, la vernisajul de la 27 iulie fiind prezent atât E. S. Hans Klemm, ambasadorul american, cât și Scott Reese, atașatul cultural al ambasadei. Intrând în spațiul expozițional, după ce trecem printr-o parte a colecției permanente a muzeului, ne aflăm în fața unor gravuri ce par să stea acolo dintotdeauna. După tehnica folosită, ar fi putut la fel de bine să fi fost realizate în urmă cu un secol și mai bine, cele mai multe dintre ele folosind tehnici tradiționale de xilogravură, acvaforte, litografie, intaglio. În ceea ce privește subiectele abordate, pot fi încadrate în sfera reprezentărilor clasiciste ale subiectelor alese, dovadă că anumite modalități de lucru și teme de explorare artistică nu au vârstă și rămân la fel de actuale în orice perioadă de timp. Mai mult decât atât, în fața gravurilor nu trebuie să uităm de faptul că ceea ce vedem este ca o reflectare în oglindă, prin imprimarea pe hârtie a negativului creat de artist, care a trebuit înainte de orice să „vadă” finalul pentru a putea încrusta în metal sau lemn forma inițială a lucrării.
     Curatoarele Silvia Suciu și Barbara Sussman ne invită la o plimbare care începe cu personajele lui Joel Beckwith, caractere umane pe care le putem regăsi oriunde în jur, și cu liniile ceva mai moderne trasate de Andrew Murdoch, cel pasionat de problematica anxietății pe care o redă metaforic în gravură. Trecem înapoi în timp, pe vremea filmelor alb-negu care o fascinează pe Ann Chernow și la perspectivele citadine, stradale ale lui Andre Junget. Mai apoi, avem senzația revenirii în perioada gimnaziului, mai exact în laboratorul de științele naturii, căci gravurile semnate de Joanna Dickey și Dale Bradley au ceva în comun cu planșele pe care le vedeam pe pereții sălii de clasă. Lucrările lui Benjamin Ferguson ne poartă la originile lumii, pe care le explorează artistic atât din perspectivă biologică (Protozoare), cosmică (Celest), cât și religioasă (Adam și Eva).
     Ultimul panou pornește cu ceea ce s-ar putea numi comunicare în natură, peisajele semnate de Alexandra Eckhardt aflându-se într-un dialog firesc cu corbii lui James Reed, prelungite în xilogravurile colorate cu subiecte din lumea vegetală și animală create de Lyell Castonguay. Și pentru că adesea călătoriile se încheie în același loc de unde au pornit, și în cazul acestei plimbări artistice drumul se termină cu chipuri, așa cum a început, de această dată cu o serie de portrete semnate de Nomi Silverman. Așadar, dacă aveți răgaz și drum prin cartier, sunteți invitați să refaceți călătoria și să descoperiți la rândul dvs. propriile interpretări și simboluri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe