Newsflash
Cultură

GRIJA PENTRU BOLNAVII DIN CATEGORII DEFAVORIZATE

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - dec. 18 2009
GRIJA PENTRU BOLNAVII DIN CATEGORII DEFAVORIZATE

O constantă a revistei MEDICINA MODERNĂ este preocuparea pentru pacienţii afectaţi de boli mai puţin luate în considerare. Ea este ilustrată în nr. 10/2009 nu doar de Editorialul dlui prof. dr. Ioan Bradu-Iamandescu, Abordarea biopsihosocială a bolnavilor şi impactul ei socio-economic, cu o referire specială la bolnavii psihosomatici – inclusiv astmatici –, insistând pentru „înfiinţarea unei competenţe în psihosomatică“ şi a desfăşurării de „acţiuni argumentate, menite de a convinge casele de asigurări să «investească» în abordarea psihologică a bolnavilor somatici“, considerate de autor drept „deziderate legitime“ (...)

(...) –, ci şi de lucrări ca Rolul sistemului de compensare a medicamentelor în determinismul mortalităţii prin boli cardiovasculare (dr. Corina Costache, prof. dr. I. Fulga) – o intervenţie necesară dată fiind poziţia „fruntaşă“ în Europa a ţării noastre în privinţa mortalităţii prin BCV şi care conchide asupra necesităţii de „asigurare, prin compensare, a necesarului de medicamente la un preţ accesibil“ şi a unei „implicări mai puternice în educaţia sanitară a populaţiei (…), aspect strâns corelat cu disciplina manifestată de pacient în abordarea tratamentului şi monitorizarea bolii“; ori de textul Dermatita artefactă – consideraţii asupra a două cazuri clinice (dr. Gyula László Fekete, dr. Júlia Edit Fekete) – unde se reaminteş te că „leziunile cutanate“ (din DA) „sunt produse sau întreţinute de bolnavii care urmăresc prin aceasta anumite scopuri personale sau care suferă de anumite tulburări psihice“ şi sunt prezentate cazurile unor tinere, cu evoluţie favorabilă postterapeutică.
Articolul integral  îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe