Newsflash
Cultură

Halatele albe?!

de Dr. Ana MIHAI - oct. 17 2014
Halatele albe?!
  De aproape 24 de ani, revista Memoria face recurs la istorie pentru a reda lecturii contemporane poveşti de viaţă, de moarte şi de onoare din, poate, cea mai brutală perioadă a României, perioadă care a lăsat urme până în prezent. Cu patru apariţii pe an, susţinută printr-un mecenat, revista gândirii arestate se încăpăţânează să fie un depozit împotriva eşecului şi refuzului de a cunoaşte şi de a înţelege. Numărul dublu 87-88 (nr. 2-3/2014) condensează, ca de obicei, în sumarul lui, o serie de restituiri de evenimente, de oameni şi fapte care au perturbat intemperiile anilor comunişti. Dintre ele, menţionăm câteva subiecte care ne-au atras atenţia. Începând din acest număr, revista va publica o serie de capitole semnificative din Cartea neagră a comunismului, materiale semnate de autori străini, un imbold pentru cititorii tineri de a citi un manual de istorie puţin mai altfel. Deocamdată – despre începuturile bolşevizarii şi revoltele din Ucraina. Alt subiect interesant sunt poveştile Bucovinei desprinse din ramele vechiului Cernăuţi, spuse de Doina Cernica. În continuarea lor, revista prezintă cinci eseuri ale unor elevi de liceu, în cadrul concursului „Ce înseamnă comunismul pentru mine?“, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), „cu speranţa că seminţele aruncate de Memoria – revista gândirii arestate vor da roade“. Revista propune cititorilor şi prima din cele trei prelegeri despre comunismul românesc semnate de Marcel Fontaine, profesor francez cu activitate îndelungată în România (1919–1948). Editorialul este dedicat insulei Ada-Kaleh, aşa cum a cunoscut-o profesorul înainte de a fi acoperită de apele Dunării, materialul fiind difuzat la Radiodifuziunea franceză la 11 octombrie 1953.
  Textul intitulat „Halatele albe?!“ oferă cititorului o parte din paginile de memorialistică ale lui Paul Leibovici despre zilele de internare într-un spital dintr-o închisoare comunistă, după o suita de torturi – medici-îngeri, uşa bunelor speranţe, uşi fără clanţe.
  Menţionăm şi articolul despre teologul Gheorghe Chiriac, arestat şi supus la torturi de Securitate, condamnat la 15 ani pentru „uneltire contra ordinii sociale“ şi cuvintele din Vasile Pârvan pe care le-a citat la un moment dat în închisoare: „Omenirea, în generalitatea ei, este lipsită de gânduri“. De menţionat, de asemenea, că astfel de articole au ca bibliografie lucrări precum „Tortura pe înţelesul tuturor“.
  Un alt material este dedicat vieţii lui Hurmuz Aznavorian, avocat, publicist, liberal şi victimă a regimului comunist, cel care spunea că „Libertatea nu este un instinct, nu este un instinct pentru că instinctul e sălbatic, dezordonat şi mai ales anarhic. Libertatea este o disciplină, în regimul politic democrativ. La baza libertăţii este legea şi nu putem concepe în viaţa politică o altă libertate decât o libertate legală“. De asemenea, revista include numeroase materiale primite de la cititori, care completează documentarea, ridică noi semne de întrebare şi oferă noi lămuriri.
  Publicaţia este ilustrată cu acuarelele lui Viorel Huşi, reproduse din albumul monografic editat de Monitorul Oficial (2012) şi îngrijit de fiica artistului, Aura Popescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe