Newsflash
Cultură

Han la muzeu

de Paula ROMANESCU - iun. 11 2021
Han la muzeu

Muzeul Colecţiilor de Artă din București găzduiește, până în 12 septembrie, expoziţia de sculptură „OSCAR HAN (1891–1976)”, dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea artistului.

oscar 2Expoziţia prezintă nu mai puţin de 50 de lucrări în ghips, marmură de Carrara, bronz, din vasta creaţie a artistului, „sculptor de largă și înaltă ţinută”, cum îl caracteriza pictorul Nicolae Tonitza.

Aceste lucrări fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Zambaccian, al Muzeului de Artă Constanţa și din colecţii private: Anca Vlad, Mihai Astratinei, Damian Florea.

Fișele explicative – adevărat testament de istorie a artei românești, sunt realizate de Doina Păuleanu, regretatul istoric și critic de artă, autoare a volumului Oscar Han: un artist și epoca sa. Ele sunt completate cu materiale documentare oferite de nepotul sculptorului, Alexandru Mavrocordat.

La intrarea în spaţiul expoziţional ne întâmpină Homer, poetul orb cu ochii lui adânc văzători. Aproape îi stă Luceafărul Mihai – în două ipostaze: una amintind de autorul Scrisorilor, cealaltă – luciferică.

oscar han

Urmează seria unor contemporani ai sculptorului – Ionel Teodoreanu, Nicolae Iorga, Mihail Sorbul, Claudia Milian etc. –, invitaţie la lumină de la o masă a umbrelor, câteva sculpturi alegorice și fascinanta lume de frumuseţi concentrată în alcătuirea de trup de femeie.

Pentru cei care doresc să afle și alte date despre Oscar Han, sunt expuse și o serie de documente, spre luare aminte: certificatul de naștere, Diploma de absolvire a Școlii de Arte Frumoase din București, cartea de identitate, pașaportul, fotografii ale artistului la locul de creaţie sau cu creaţiile sale.

Au ascultat de mâna modelatoare a artistului pietrele, bronzul, marmura, ghipsul (lemnul, nu – ai zice că sculptorul s-a temut să nu ucidă cântul privighetorii în pădurile devastate de om!), și iată-le acum, celebrând cea de-a 130-a rotire a primăverii de când sub cerul de la noi s-a născut Oscar Han.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe