Newsflash
Cultură

Harry Potter și istoria farmaciei

de Demostene ŞOFRON - ian. 11 2016
Harry Potter și istoria farmaciei
     Pornind de la universul interesant și incitant deopotrivă creat de autoarea J. K. Rowling în fabuloasa colecție Harry Potter, Ana-Maria Gruia, un coordonator de proiect inspirat, pune pe picioare o expoziție care neapărat trebuie văzută, „Harry Potter și lumea magică a poțiunilor“.
     Deschisă în spațiile încă funcționale ale Colecției de istorie a farmaciei din Cluj, expoziția propune un parcurs inițiatic din care nu lipsesc interiorul vechilor farmacii, trusa farmaceutică, elixirul dragostei, sângele de dragon, valeriana, praful de mumie, șerpii, farmacia și alchimia, laboratorul și, nu în ultimul rând, bezoarul.
     Bezoarul, cuvânt de origine persană, cu înțelesul de antidot, se considera că are proprietăți magice, fiind eficient împotriva otrăvurilor. Pentru a putea fi ingerat, bezoarul era transformat în pulbere.
     Din trusa farmaceutică din acele vremuri nu lipseau jalapa (rădăcinile unei plante din Mexic, folosită pentru a ușura digestia), boabele de muștar (împotriva inflamațiilor), siropul de lămâie (împotriva răcelii și a durerilor de gât), vitriolul albastru (eliminarea substanțelor dăunătoare înghițite). Elixirul dragostei era de găsit în magazinul gemenilor Weasley. Cu secole în urmă, el se putea cumpăra și din farmacii. Rețeta conținea scorțișoară, cuișoare, nucșoară, cardamom, boabe de piper, coajă de portocale, toate fierte în vin roșu strecurat.
     În ceea ce privește elixirele, farmaciștii obișnuiau să inventeze tot felul de medicamente: „elixir salutis/elixirul sănătății“ (inventat de Thomas Daffy; medicament bun la toate); „elixir viscerale/elixirul visceral“ (preparat pentru prima dată de doctorul german Friedrich Hoffmann; balsam pentru stomac), „elixir vitae/elixirul vieții“ (cel mai cunoscut elixir; unii îl asimilau cu piatra filosofală).
    Sanguis draconis sau „sângele de dragon“ este denumirea unei rășini de culoare roșie obținută din fructele unor palmieri. Folosit pentru oprirea sângerării și vindecarea rănilor, „sângele de dragon“ era folosit și pentru vopsirea viorilor sau a altor instrumente muzicale, datorită culorii sale de un roșu aprins.
     Harry Potter obișnuia să folosească valeriana foarte des în timpul orelor de poțiuni. Rădăcina de valeriană era folosită de farmaciști pentru calmare, liniștire, somn bun și profund. Praful de mumie era folosit ca medicament universal de prelungire a vieții și vindecare a tuturor bolilor.
     Harry Potter și celebrul Voldemort/Cap de Mort stăpânesc și limbajul șerpilor. Șarpele este și simbolul Casei Slytherin – șarpele ucide, dar și poate salva.
     Farmacia și alchimia reprezintă un capitol aparte în expoziție. Alchimiștii încercau, în acele vremuri, să transforme metalele în aur, să producă piatra filosofală, elixirul vieții, al dragostei... În farmacii se mai păstrează încă vechi simboluri alchimice, cum sunt: Mercurius praecipitatum viridis (precipitat verde de mercur), Pulvis ostrearum conche (pulberea din stridii), Arcanum (elixirul secret), și nu sunt singurele.
    Bezoar Laboratorul cel mai cunoscut esteLaboratorul lui Plezneală“, din care nu lipseau mojarul, ceasul, vasul cu trei picioare, vase de diferite mărimi, călimara, penele și penițele pentru notarea rețetelor, lumânările și candelabrele, balanțele și greutățile, sticlele și sticluțele, cărțile ș.a.m.d.
     În expoziție mai pot fi admirate două lucrări de excepție din domeniul farmaciei, „Pharmacologia Dynamica“ (1816), respectiv „Toxicologie“ (Viena, 1803). O asemenea expoziție nu trebuie ratată. Ea trebuie văzută, cât încă mai funcționează Colecția de istorie a farmaciei din Cluj, locație pierdută în urma mai multor procese, cu două somații de evacuare pe rol și peste 3.000 de obiecte de patrimoniu în pericol de a fi pierdute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe