Newsflash
Cultură

Icari, minotauri şi ea, femeia

de Paula ROMANESCU - ian. 23 2013
Icari, minotauri şi ea, femeia
   ...Acestea sunt personajele care au vegheat, la Galeria bucureşteană „Simeza“, schimbarea de ştafetă dintre ani. Autor – sculptorul Mihai Marcu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, profesor la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“, artist polivalent căruia nimic nu i-a rămas străin din tainele pietrei şi metalului. Creator de sculptură monumentală (oraşele ţării îi păstrează lucrările – Buzău, Vaslui, Constanţa, Bucureşti etc.), artistul este deo­potrivă „bijutier“ sub dalta căruia marmura tresare de dor de a se întrupa în noua Galatee, el – Pygmalionul român râvnind zboruri de Icar/Fluture/Meşter Manole printre minotaurii cărora pare a le fi (a câta oară?) lehamite de oameni.
Reunind lucrări de mici di­mensiuni, recenta expo­ziţie s-a con­stituit într-o invi­taţie la raţi­une în vremea noastră nere­zonabilă, în zbo­ruri (de gând) tot mai să­racă, de dobi­toace (mino­tau­ri?!) năpădită şi cu de-a pururi mândre femei în care lutul se tot desăvârşeşte de dragul unei trep­te pe care poveştile aşteaptă...
   Fiecare lucrare – o nouă izbândă a spiritului, o nouă întrupare a ideii de frumos. Dacă zborul pendulează între fluturi – Icari fără chip, doar aripi şi o fărâmă de trupuşor (cât să-i fie lutului răsfrângere din dor de cădere), statornicia pietrei îşi află în trup de femeie căldură şi înveşnicire – două elemente care de obicei spun privirii de muritor cum să vadă în miezul blocului de marmură sâmburele de foc al vieţii celei cu nemoarte însemnată.
   Pe cât de clasice sunt lucrările monumentale ale maestrului Mihai Marcu, pe atât de epurate întru esenţializare sunt Niobele sale, ca tot atâtea cuminţenii ale pământului, scrise-n visarea pietrei ca o slovă de dragul căreia Preaînaltul va fi făcut cândva Raiul. Şi-apoi, de când cu „izgonirea“ aceea, cu fiece cădere, omul simte gust de Paradis. Iar artiştii (muritori) învaţă piatra să nu mai moară, luând alcătuire de femeie. Se va spune că nici femeia nu are chip în sculpturile artistului. Cum să nu aibă? Priviţi mai cu atenţie, doamnelor! Nu seamănă cu voi? Priviţi mai cu sufletul domnilor! Nu seamănă cu Ea?
   Dar fluturii? Ei, asta e altă poveste!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe