Newsflash
Cultură

Identități poloneze

de Dr. Raluca BULEA - sept. 15 2020
Identități poloneze

Ultima jumătate de an a fost o provocare permanentă de redefinire și adaptare, pentru toate domeniile, și pentru cel cultural în mod special.

În lipsa vernisajelor, conferințelor și concertelor cu public, a sălilor pline de teatru și cinema cu care eram obișnuiți, ne-am aflat refugiul în spațiul virtual precum și, mai recent, în cel exterior care, cel puțin cât vremea va mai fi prielnică, ne îngăduie totuși să ne bucurăm de activitatea artistică.

Polonia 2

În acest spirit, Institutul Polonez din București ne propune în această perioadă două expoziții de exterior, amplasate în locuri foarte circulate și vizibile din Capitală, încărcate în plus de simboluri care să potențeze mesajul inițial.

La Muzeul Municipiului București, pe gardul Palatului Suțu, este prezentă până la 14 septembrie a.c. o expoziție care ne invită să descoperim frumusețea și secretele limbii polone, pentru care în loc de titlu organizatorii au ales o serie de cuvinte dintre cele mai dificile pentru străini, ca pronunție și ortografie deopotrivă „Cześć, gąszcz, czyżyk, źdźbło, mitrężyć, dżdżysto, gżegżółka, chrząszcz”.

Particularități și curiozități

Aflându-se în apropierea Universității din București, ale cărei cursuri ar trebui să se reia în curând, inclusiv cel de limba polonă, inedita expoziție marchează în același timp, într-un mod adaptat acestei perioade, și Ziua europeană a limbilor, sărbătorită în fiecare an la 26 septembrie.

Polonia 1

Departe de a fi un discurs academic savant, materialele de arhivă extrase din colecția bibliotecii digitale POLONA ne oferă un traseu amuzant și antrenant, plin de informații interesante presărate cu anecdote, care ne povestesc atât despre regulile de pronunție specifice, despre structura de bază a limbii, precum și despre modul de constituire al unor cuvinte.

Nu în ultimul rând, pornind de la o reproducere a celui mai vechi text scris în polonă, în urmă cu aproape un mileniu, parcurgem și un scurt istoric al limbii în care s-au exprimat și o seamă de câștigători ai premiului Nobel pentru literatură, Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz și, de curând, Olga Tokarczuk.

Puterea Solidarității

A doua expoziție, aflată până pe 10 septembrie a.c. pe gardul Muzeului Național de Artă al României, aproape de Piața Revoluției (pentru a se muta ulterior, până pe 30 septembrie, la Muzeul Colecțiilor de Artă), este dedicată aniversării a 40 de ani de la înființarea sindicatului „Solidaritatea” din Polonia, organizație care a jucat un rol deosebit de important în istoria recentă, ce a avut drept finalitate îndepărtarea regimului comunist din statele blocului est-european.

Înființarea, la 17 septembrie 1980, a acestei asociații sindicale unice, autocefale, care a ajuns să reunească peste 10 milioane de membri din întreaga țară, nu a fost un eveniment neobișnuit dacă avem în vedere pe de o parte trăsăturile istorice ale poporului polonez, care a rezistat secole de-a rândul diferitelor ocupații străine, fără a-și pierde identitatea, cultivând și sprijinindu-se pe credință și religia catolică, și pe de altă parte faptul că de la instaurarea regimului comunist în 1945 avuseseră deja loc o serie de momente de revoltă împotriva acestuia.

Romania 1

În creșterea organizației sindicale se remarcă de asemenea figura celui ales la congresul din 1981 să fie conducătorul Solidarității, Lech Wałęsa, care avea să primească în 1983 Premiul Nobel pentru pace, și mai apoi să fie primul președinte al Poloniei democratice (1990-1995).

Expoziția mai prezintă și alte detalii ale impactului avut de Solidarność, atât în societatea poloneză, cât și la nivel european și internațional, precum și modul cum spiritul său continuă să fie prezent până astăzi în modul de a acționa al polonezilor, față de toți cei aflați într-o situație vulnerabilă.

Dialog artistic

Prezența poloneză se face simțită și în interiorul Muzeului Național de Artă al României, la parterul Galeriei Naționale, unde până la 30 septembrie 2020 poate fi vizitată expoziția de artă contemporană „TRANSFORMATION. From Bucharest to Gdansk. From Gdank to Bucharest”, organizată ca proiect comun împreună cu Academia de Arte din Gdansk şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, ca parte a unei serii de evenimente similare.

Traseul prin expoziție, așa cum a fost el organizat de echipa de curatori Judit Balint, Piotr Józefowicz și Alexandru Rădvan, ne oferă o mostră a ceea ce înseamnă arta vizuală în spațiul geografic central şi est european în prezent, elementele comune, dar și trăsăturile specifice, legate de zona de origine a fiecărui artist în parte, și nu în ultimul rând, de identitatea sa personală și de modul particular de exprimare.

Romania 2

O primă privire ne arată o preferință evidentă, atât în România cât și în Polonia, pentru arta abstractă, non figurativă, sau pentru un mod figurativ minimalist, puternic stilizat și șlefuit astfel încât să redea cât mai mult din esențe și să renunțe la detalii inutile. Imaginea de ansamblu este aceea a unei expoziții ce ilustrează dialogul și punctele comune între artiștii prezenți pe simeze, indiferent de țara din care provin.

Abia apropierea de fiecare lucrare ne permite să apreciem tehnica de lucru și ceea ce este propriu fiecărui artist, universul său creator care îl face să fie unic.

Nu în ultimul rând, abia la finalul vizitei, după ce am făcut cunoștință cu toate lucrările, ne conturăm mai bine ideea de transformare și simțim chiar nevoia de a reveni la unele din tablouri pentru a le privi dintr-o nouă perspectivă, încărcată de senzațiile produse de fiecare dintre ceilalți expozanți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe