Newsflash
Cultură

Îmbogăţirea patrimoniului spiritual la Medicală II Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - iul. 23 2021
Îmbogăţirea patrimoniului spiritual la Medicală II  Cluj-Napoca

Clinica Medicală II din Cluj-Napoca a găz­duit, luna aceasta, dezvelirea bustului profesorului Caius Tiberiu Spârchez, o donaţie din partea Fundaţiei „Sfântul Nicolae”, din Zărnești.

Tiberiu Sparchez1

Clinica Medicală II din Cluj-Napoca a găz­duit, luna aceasta, dezvelirea bustului profesorului Caius Tiberiu Spârchez, o donaţie făcută de prof. dr. Miron Baiu, din partea Fundaţiei „Sfântul Nicolae”, din Zărnești. Bustul se află la intrarea în recent deschisul Laborator de endoscopie diagnostică și terapeutică-Interne III, la parterul Clinicii.

Prof. dr. Caius Tiberiu Spârchez este fiu al localităţii Zărnești și absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, promoţia 1925. A fost remarcat încă din anii studenţiei, făcând parte din „echipa de șoc” a profesorului Iuliu Haţieganu, alături de Leon Daniello și Marius Hăngănuţ.

În anul 1941, în paralel cu norma avută la Clinica Medicală I, a fost profesor suplinitor de farmacologie și terapeutică în cadrul Facultăţii de Medicină din Cluj, refugiată la Sibiu, în perioada 1941-1942. Se stabilește la București în 1942, continuându-și cariera universitară, pregătind sute de generaţii de medici interniști.

În 1965 pune bazele Centrului de Gastroenterologie din București, fiind și primul director al instituţiei, baza clinică aflându-se la Spitalul Griviţa. Tot la iniţiativa sa, a luat fiinţă, în 1958, Societatea Română de Gastroenterologie, al cărei președinte a fost încă din anul înfiinţării. Concomitent, graţie eforturilor depuse de el, gastroenterologia devine specialitate în curricula specialităţilor medicale.

Este iniţiator al introducerii tehnicii endoscopice de investigare a bolnavilor digestivi, al introducerii examenelor coproparazitologice în afecţiunile tubului digestiv și, nu în ultimul rând, pionier al modernizării și diversificării investigaţiilor clinice în gastroenterologie. A contribuit la realizarea lucrării „Tratat elementar de semiologie și patologie medicală”, în care a semnat capitolele despre gastroscopie, rectoscopie, parazitoze intestinale, sistemul nervos vegetativ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe