O personalitate culturală marcantă, Radu Beligan dacă istoricul tratează complexul românesc de inferioritate născător uneori de mari orgolii, venerabilul actor a scris o carte, care „se citeşte cu sufletul la gură“, pornită din nevoia „de proprie cunoaştere, de dialog cu mine însumi şi de aducere aminte“.

"> Împrejurări şi oameni - Viața Medicală
Cultură

Împrejurări şi oameni

de Claudia VOICULESCU - aug. 27 2013
Împrejurări  şi oameni

O personalitate culturală marcantă, Radu Beligan dacă istoricul tratează complexul românesc de inferioritate născător uneori de mari orgolii, venerabilul actor a scris o carte, care „se citeşte cu sufletul la gură“, pornită din nevoia „de proprie cunoaştere, de dialog cu mine însumi şi de aducere aminte“.

   Personalitate culturală marcantă, nume major în teatrul românesc, cu un repertoriu complex clasic şi modern, încununat cu numeroase premii şi distincţii, membru de onoare al Academiei Române şi premiat de aceasta, ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare (Franţa), director al Teatrului de Comedie (1961–1969) şi al Teatrului Naţional Bucureşti (1969-1990) etc. etc., Radu Beligan s-a încumetat, recidivând, să ne dea încă o carte în care se destăinuie că, scriind-o, şi-a răspuns „nevoii de proprie cunoaştere, de dialog cu mine însumi şi de aducere aminte“. Între acte (Ed. ALL), lansată anul acesta la Bookfest, conţine „unele destăinuiri“, fără „a fi un jurnal intim“. Deşi ne avertizează în acest sens, cartea se citeşte cu sufletul la gură pentru că ne aduce, dezvăluindu-ne, un „destin care luptă să nu se transforme într-o prematură îmbătrânire şi încheiere de conturi“. Înşiruirea de aduceri aminte se face sub sigla zilelor săptămânii lăsate într-un timp atemporal.
   Acest aristocrat al scenei logodeşte în carte, la modul sublim, întâmplări, portrete de artişti şi regizori (Victor Garcia, Moni Ghelerter, Peter Brook, Alexandru Finţi, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Liviu Ciulei etc.), scriitori (Eugen Ionescu, Victor Eftimiu, Victor Ion Popa, Molière, Norman Mailer, Jean Vilar, Tudor Arghezi, Albert Camus, Beckett, Geo Bogza etc.) pictori celebri (Salvador Dalí ş.a.), actori (G. Vraca, Sică Alexandrescu, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Iancovescu, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Toma Caragiu ş.a.), deveniţi ei înşişi legende. Amar, într-un loc din acest volum, în evocarea făcută lui Victor Ion Popa, Radu Beligan consemnează: „Din păcate însă, arta scenică nu se înregistrează decât pe pupilă şi pe timpan, iar trecerea anilor toceşte inevitabilul (…). Când piere o generaţie, rămâne numai amintirea controversată a celor ce au dominat efemer în cea mai efemeră dintre arte“. Şi, peste timp, îi este recunoscător lui Victor Ion Popa, care l-a făcut să înţeleagă „că hrana necesară vieţii unui actor e cultura“.
   Radu Beligan ni se relevă iubitor şi pasionat de muzică, ascultând cu înfiorare „Concertul pentru pian şi orchestră nr. 22“ al lui Mozart cu Wilhelm Kempf solist. Apoi, amator de poezie, îl admiră pe Rilke. Se emoţionează în faţa unui album Albrecht Dürer şi face un comentariu pertinent, analizând ca un fin şi avizat critic de artă „Autoportretul“ artistului, executat la vârsta adolescenţei, ca şi pe acela – printre ultimele –, în care Dürer se prezintă sub înfăţişarea unui Christ frumos şi atrăgător. Ia parte, la Paris, la sărbătoarea tricentenarului lui Molière, unde vorbeşte în cadrul serii de gală organizată de Societatea Molière, Comedia Franceză şi UNESCO.
   Radu Beligan şi-a umplut timpul dintre „acte“ cu lucruri minunate, mergând pe un itinerar care ne îndrumă şi ne aminteşte că ar trebui să admirăm, să preţuim şi să învăţăm, încă şi încă, de la un Shakespeare, Strindberg, Ibsen, Eugen Ionescu, Dürrenmatt, Miller, Camil Petrescu, M. Sebastian, G. M. Zamfirescu, Tudor Muşatescu, Cehov, Baranga, Lovinescu, Everac, D. R. Popescu, I. L. Caragiale.
   Autorul scrie undeva, în conţinutul cărţii: „Un mare actor trebuie să aibă eleganţă, gust, stil, demnitate, clasă“. Iar domnia sa le are, cu prisosinţă, pe toate.
   Decorat, în decembrie 2002, cu distincţia franceză Ofiţer al Legiunii de Onoare în numele preşedintelui Jacques Chirac, Radu Beligan ni se relevă, în discursul pe care l-a ţinut, ca un excelent orator, un fin cunoscător al istoriei acestei distincţii, dar şi un fin şi abil diplomat.
   Nostalgicul Beligan, „vrăjit de scrisorile autografe“, regretă că timpul de azi, invadat de aparatura modernă de transmitere a ştirilor, a făcut să moară „stilul epistolar“. Îl evocă tulburător pe Salvator Dalí, cu care legase prietenie, după ce îl cunoscuse în 1964 la New York.
   Scriind despre cei amintiţi mai sus, ca şi despre alţii, Radu Beligan ni se dezvăluie ca un mare iubitor de oameni şi de viaţă, ca un autentic dăruitor de prietenie, de poveţe. Din universul ideilor sale te poţi îmbogăţi sufleteşte, spiritual şi cultural, te poţi împăca cu tine şi cu ceilalţi, iar deznădăjduit, îţi poţi găsi alinarea găsind o remarcă optimistă. Din exemplul său înţelegi că numai munca serioasă, acumularea neîncetată de cultură te pot echilibra şi înălţa, te pot îndemna la cumpătare, la păstrarea dreptei măsuri.
   Într-o oglindă a semnificaţiilor din efemerul condiţiei vieţii înseşi, dar şi a iluziei că totuşi efemerul nu învinge, nu şterge, nu mătură pe făraşul neantului totul, un copil, la un târg dintr-o provincie, îi confirmă acestui monstru sacru, care a condus nava amiral a teatrului românesc, perenitatea: „Nu eşti dumneata artistul acela care a jucat în filmele alea?“ La asta se mai poate adăuga încă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe